krbuljicaKRBULJICA Anthriscus cerefolium
DRUGI NAZIVI: krasuljica, čerfol, krvelj, krinfolj.
OPIS BILJKE: Krbuljica je jednogodišnja biljka s tankim, vretenastim i belkastim korenom. Stabljika je okrugla, 30 do 70 cm visoka, vrlo nežno uzdužno naborana, na člancima ima nežne, pahuljaste bele dlake, inače je gola. Listovi su svetlozelene boje, dvostruko do četvorostruko perasti, s gornje strane goli, a s donje po nervaturi lista i lisnoj peteljci čekinjasto dlakavi. Donji listovi su s peteljkom, dok su gornji sedeći. Cvet je štitastog oblika, gotovo sedeći, a cvetići u štitu su mali i beli. Iz cvetova se u avgustu i septembru razvijaju plodovi. Čitava biljka ima slatkasto-aromatičan miris koji se kod sušenja gotovo sasvim izgubi. Ukus je vrlo sličan anisu.
RASPROSTRANJENOST: Potiče iz zapadne Azije i južne Evrope.
STANIŠTE I UZGOJ: Voli sunčane položaje. Odavno se gaji, pa se iz vrtova i uzgoja često preseli i u slobodnu prirodu. VREME CVETANJA: od maja do kraja jula.

LEKOVITI DEO KRBULJICE: Bere se čitava biljka u cvatu (Herba Cerefolii ili Herba Chaerophvlli), a ponekad i seme (Semina Cerefolii). I biljka i seme suše se u hladu, a posle sušenja biljku treba iseći i staviti u dobro zatvorene staklene posude. Seme treba čuvati u tamnim posudama, ali ne u limenim.

LEKOVITA SVOJSTVA KRBULJICE: Krbuljica deluje lagano nadražujuće i podstiče izlučivanje mokraće. Primenjuje se samo u narodnoj medicini i kao začin. Sveže isceđen sok primenjuje se u narodnoj medicini ili sam za sebe, ili pomešan sa sokom maslačka ili hajdučke trave za kure s biljnim sokom protiv početne tuberkuloze pluća, vodene bolesti i za čišćenje krvi, kao i kod ženskih bolesti. Taj sok se primenjuje i protiv skrofuloze, ekcema, apscesa i čvorova nastalih kao posledica gihta.

LEKOVITE I DELOTVORNE MATERIJE: Biljka i seme sadrže eterično ulje, glikozid apiin i jednu ne pobliže imenovanu gorku materiju. Krbuljica je ranije bila vrlo cenjena lekovita biljka u službenoj upotrebi, ali pala je u zaborav još pre nego što je moderna biohemija proučila njene vrednosti.

UPOZORENJE: Anthriscus silve-stris – šumska krbuljica ili šumska krasuljica ima slično, ali slabije lekovito dejstvo, i uz to neprijatan aromatičan miris i gorak, oštar ukus.Često se sreće u većem mnoštvu na dobro nadjubrenim livadama. Koren te biljke ne sme se upotrebljavati kao povrće, jer njegovo konzumiranje izaziva glavobolju i osećaj umora.

ČAJ: Čaj od krbuljice priprema se od sveže ili osušene biljke ili od semena, a uzima se 1 kašičica bilja za pripremu jedne šolje čajnog oparka, od kojeg se piju 1 do 2 šolje u gutljajima i nezasladjeno.