Korijander (coriandrum sativum) se koristi kao začin i dodatak mnogim jelima, a ima višestruko pozitivno dejstvo na ljudsko zdravlje. Ovako…

Čisti organizam od toksina i teških metala

Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni kelat, što znači da veže za sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma.

Prirodni lek za anemiju

Korijander sadrži gvožđe koje se lako apsorbuje u krv. Ako ste anemični, stavite svež korijander u čorbu, salatu ili jelo od povrća. Mleveni korijander možete pomešati s maslinovim uljem i začinima i namazati ga na hleb.

Ublažava artritis i reumu

Cineol i linolna kiselina prisutni u korijanderu deluju protiv reume i artritisa, samnjuju otoke nastale kao rezultat navedenih bolesti, ali i zbog lošeg rada bubrega ili anemije, jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišne tečnosti iz organizma.

Smanjuje nivo holesterola i šećera

Kiseline koje se nalaze u korijanderu vrlo su delotvornne u smanjivanju količine holesterola u krvi. Osim toga, suzbijaju nakupljanje holesterola u arterijama i venama. Zahvaljujući stimulativnom delovanju na endokrine žlezde, korijander povećava izlučivanje insulina iz gušterače i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno prtiv dijabetesa.

Normalizuje varenje

Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koje sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova i stimuliše rad organa za varenje. Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospešuju pravilan rad jetre i creva, kao i lečenje dijareje, naročito ako je uzrokovana bakterijama i gljivicama, budući da neki sastojci korijandera imaju antibakterijska svojstva. Sveži listovi korijandera stimulišu apetit. Osim toga korijander pomaže u lečenju upala i čuva jetru.

Ublažava menstrualne tegobe

Korijander stimuliše rad endokrinih žlezda. To njegovo svojstvo pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove.

Leči usne čireve

Citronelol, sastojak esencijalnog ulja korijandera, odličan je antiseptik. Uz to, ostali sastojci biljke imaju antimikrobno delovanje koje sprečava rane i čireve u ustima. Osim što pomaže u lečenju čireva, korijander također osvežava dah.

Čuva zdravlje očiju

Korijander je bogat antioksidansima, vitaminom A i vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima koja usporavaju starenje oka i razvoj očnih bolesti te pomažu u opuštanju očnih mišića. Korijander ima i antimikrobna svojstva koja štite oči od zaraznih bolesti poput konjunktivitisa.

Pomaže kod kožnih bolesti

Dezinfekcijska, detoksikacijska, antiseptička, antigljivična i antioksidacijska svojstva korijandera idealna su za lečenje kožnih bolesti poput ekcema, hrapave kože ili gljivičnih oboljenja.

Prirodni afrodizijak

Pretpostavlja se da ima antikancerogena svojstva i da je prirodni afrodizijak. Smatra se da semenke smrvljene u prah, pomešane s medom pojačavaju seksualnu želju.

Kako se koristi korijander

List korijandera se uglavnom koristi svež. Ima jaku aromu i najčešće se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji, dok evropska kuhinja više koristi zrelo i osušeno seme, koje se kupuje u prodavnicama zdrave hrane. Možete da ga ubacite u razne sveže salate, u variva, čorbe…