citronovac verbenaCitronovac (Aloysia triphylla – Lippia citriodora) DRUGI NAZIVI: verbena, limun verbena, citronela, zeleni limun.

OPIS BILJKE: Citronovac je grm poreklom iz Severna i Južne Amerike koji obično naraste do visine od 150 cm. Godine 1794. prenesen je iz Čilea u Evropu. Njegovi sušeni listovi postali su sastavni deo gotovo svake mešavine suvog mirišljavog bilja (potpuri). Biljka citronovac ima duge, tanke listove koji rastu po tri u grupi (otuda latinski naziv trvphilla -trolisna). Sitni belkasti cvetovi imaju četiri latice, a rađaju mesnate plodove.
STANIŠTE: Verbena – citronovac uspešno raste u laganoj, dobro dreniranoj zemlji na sunčanim mestima. Uzgaja se iz sadnica leti.

LEKOVITI DEO BILJKE: Lekoviti su listoviverbene . Beru se dva puta godišnje, prvo u julu a zatim u oktobru. Rasprostiru se u tanke slojeve i suše. Kad se prelome, sušeni listovi ispuštaju prijatan miris sličan limunu. Upotrebljavaju se za pripremanje vrlo ukusnih čajeva od verbene ili se prerađuju da bi se iz njih izvadilo eterično ulje koje se često kombinuje s drugim biljkama za dobijanje prirodnih umirujućih sredstava (sedativa).

SASTOJCI:Verbena sadrži flavonoide i male količine eteričnog ulja, čiji glavni sastojak citral daje biljci njen karakterističan miris.

LEKOVTTO DELOVANJE CITRONOVCA: Premda su se istraživanja sprovedena na citronovcu uglavnom koncentrisala na njegova umirujuća svojstva, nije se došlo do jedinstvenog zaključka. Dogodilo se čak suprotno: nedavna istraživanja su pokazala da čaj od verbene nema nikakvih umirujućih svojstava. Smatra se da citronovac ima antispazmatska svojstva pa se upotrebljava u lečenju smetnji u varenju, nadutosti, proliva i kolika. Takođe se upotrebljava za smirivanje astme i za snižavanje telesne temperature. Biljka poseduje antibakterijska i insekticidna svojstva. Godine 2002. portugalska istraživanja su pokazala da oparak citronovca deluje kao antioksidans. Listovi se upotrebljavaju u biljnoj medicini, slično kao nadzemni delovi paprene nane i lipe, za podsticanje i pomoć u varenju. Mogu se nabaviti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

UPOZORENJA: Do sada nisu prijavljene nikakve štetne propratne pojave, mada treba izbegavati prekomernu upotrebu jer ona može izazvati hormonalne promene. Citronovac nije preporučljiv za osobe s bubrežnim smetnjama. Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se uzimanje preparata te biljke. U vreme uzimanja preparata citronovca izlaganje kože sunčevim zracima treba svesti na najmanju moguću meru.

Recepti:
Čaj od verbene: stavite jednu čajnu kašičicu osušenih listova u šoljicu vrele vode. Ostavite da odstoji pet minuta pa zatim procedite. Pijte dve šoljice na dan nakon glavnih obroka.