za nervozna crevaBol u stomaku, nadutost i gasovi, smenjivanje proliva i zatvora u nepravilnim razmacima. Ovo su simptomi koji se jednim imenom nazivaju sindromom nervoznih, iritabilnih creva. Biljke su od velike pomoći osobama koje imaju ove probleme, jer deluju blago a efikasno i imaju odličnu sposobnost balansiranja, dovođenja u ravnotežu poremećeneg rada organa za varenje.

Ne zna se tačno šta je uzrok ovog oboljenja. Ovo je prilično čest poremećaj od kog pati između 15% i 20 % stanovništva Severne hemisfere. Postoji mogućnost da je u suštini ove bolesti poremećena flora crevnih bakterija, neki naučnici smatraju da preosetljivost na neke namirnice (prvenstveno na laktozu) uzokuje nervozu creva.

Vrlo je moguće da je sindrom nervoznih creva psihosomatska bolest koja je povezana sa svakodnevnim stresom. Takođe je verovatno da određeni, nezdravi način života može pogoršati situaciju. Veoma je važno detaljno razmotriti svoje svakodenvne navike i ispraviti ono što je loše. Na primer probajte da iz ishrane izbacite gazirane napitke sa puno šećera, veštačkih zaslađivača kao što je aspartam i sorbitol, veštačkih boja, mirisa i naravno sa puno kofeina. Takođe probajte da iz ishrane eliminišete mesne prerađevine i mlečne proizvode (izuzetak su acidofilni jogurti koji sadrže korisne aktivne bakterije, oni su veoma korisni i preporučljivi). Voće i povrće pre upotrebe dobro operite pod mlazom tekuće vode i ostavite da stoji u posudi sa čistom vodom pola sata pre upotrebe.

Čajevi koji sadrže sluzi dragoceni su za vaša nervozna creva jer deluju dvojako: oblažući creva sluzavim materijama otklanja se zatvor i omogućava normalan prolaz stolice, a odgovaraju i osobama sklonim dijarejama jer sprečavaju delovanje štetnih bakterija koje ga izazivaju. Laneno seme, crni slez, bokvica su blagog delovanja i mogu se davati i deci. Kada uzimate biljke sa sluzima važno je da znate da one mogu pojačati, odnosno ubrzati delovanje lekova koje uzimate pa je zato važno da obratite pažnju. Nakon uzimanjnja ovih biljka, posebno lanenog smena, poželjno je piti dosta vode.

Pored biljaka sa sluzima, aromatične biljike sa etarskim uljima su takođe korisne za smirivanje creva i normalizaciju njihovog rada. U tu grupu spadaju kamilica, matičnjak, hajdučka trava, nana i majčina dušica. Zečja stopa ili namena (Geum urbanum) je veoma interesantna biljka čiji koren pored tanina sadrži aromatičnu supstancu eugenol koje ima i u etarskom ulju karanfiliću. Biljka je korisna posebno ako patite od bolne nadutosti i imate neformiranu stolicu.

Neven i gavez preporučuju se onima koji pored iritiranih creva imaju i hemoroide koji krvare. Ipak, važno je reći da ako primetite krv u stolici obratite se lekaru. Čaj od neoljuštenog ovsa je veoma koristan jer je bogat sluzima i mikroelemntima. U ovaj čaj možete dodati malo karanfilića ili kore cimeta. Ovi začini će popraviti ukus čaja, a deluju i antiseptično. Kompoti od divljih jabuka, suvih šljiva i šipuraka takođe su ukusni i korisni.

Čajna mešavina protiv nervoznih creva:

laneno seme (Linni semena) 100g
slatki koren (Glycyrrhiza glabra ) 100g
hajdučka trava (Achilea millefolium) 100g
nana (Mentha piperita) 100g
majčina dušica (Thymus serpillum) 100g

Sve biljke pomešati pa 5 supenih kašika preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti u toku dana u malim gutljaima.

Čajna mešavina protiv nadimanja, gasova, bola u stomaku i neformirane stolice:

zečja stopa (Geum urbanum) 100g
gavez (Symphytum officinale) 100g
kamilica (Maticaria chamomila) 100g
crni slez (Mavla silvestris) 100g
nana (Mentha piperita) 100g

Sve biljke pomešati pa 5 supenih kašika preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti u toku dana u malim gutljaima.

Protiv iritacije creva izazvane nervozom i stresom:

valerijana (Valeriana officinalis) 100g
kamilica (Matricaria chamomilla) 100g
suručica (Filipendula ulmaria) 100g
matičnjak (Melisa officinalis) 100g
hmelj (Humulus lupulus) 100g

Sve biljke pomešati pa 5 supenih kašika preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti u toku dana u malim gutljajima. Kora divlje trešnje je veoma korisna za otklanjnje problema sa radom creva koji nastaju kao posledica stresa ili nerviranja. Ako ste u mogućnosti da je nabavite obavezno dodajte 100g u ovu mešavinu.

Čaj od ovsa za regulaciju rada creva
100g neoljuštenog ovsa za čaj operite pod mlazom i prelijte litrom vode i zagrevajte do ključanja. Kad provri, pustite da vri 10 minuta na tihoj vatri. Skinite sa šporeta i dodajte kafenu kašičicu karanfilića ili kore cimeta (izbegavajte cimet u prahu, koristite koru u komadima). Poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta. Procedite i pijte u toku dana, po želji zaslađeno medom.