betelBetel moćan afrodizijak za snažnu seksualnu zelju (Areca catechu i Piper betle)
Naziv betel se uglavnom odnosi na dve nesrodne azijske biljke: žbunastu puzavicu iz familije bibera (Piper betle) i palmu, takođe poznatu kao areka palma (Areca A \ catechu). Od vrste koja pripada familiji bibera se koriste svezi listovi, dok se od palme dobija betelov orah, “zalogaj želje”.
Od starodrevnh vremena, medicinski sistemi Indije i jugoistočne Azije preporučivali su betelove orahe zbog njihovih stimulativnih i digestivnih dejstava.

Betel je na glasu kao panaceja. Uzima se protiv glavobolje, stomačnih tegoba, veneričnih bolesti i poremećaja u varenju. Betel se prepisuje za spoljašnju upotrebu u slučajevima groznice, reumatizma i artralgije, te isrcpljenosti, svraba, ujeda insekata, zubobolje, sporo zarastajućih rana itd. Betel je jedan od sastojaka većine kombinovanih preparata ajurvedske medicine. Prema drevnom indobramanskom verovanju, betel spada u jedan od osam vidova uživanja: mirisi, žene, odevanje, pesma, betel, hrana, spavanje i dragulji.
Obično se mleveni ili istucani betelovi orasi mešaju sa mnoštvom začina (karanfilić, biber, kardamom, kava-kava, oraščić) i pečenim tropskim limunom. Dobijena smeša se tada uvije u betelov list. Poznati kao širih, ovi zalogaji ili pitice betela popularni su širom Azije, gde se po pravilu žvaću posle obeda.

I medicinska i hedonistička upotreba betelovih pitica je veoma stara. Teofrast je ukazivao na betelov orah, koji se pojavljuje i u drevnim sanskritskim tekstovima pod nazivom guvka ili pinlang. Stari Persijanci su koristili betel, a Arapi su uveli običaj žvakanja betelovih pitica u osmom veku. Žvakanje betela umiruje glad i žeđ i podstiče čulnost.
U Indiji se betel koristi u sklopu društvenog i religioznog sistema: “Kao i kada se uzima u društvu, betel služi da pospeši komunikaciju za vreme rituala, da obodri i učvrsti međuljudske odnose i odnose između ljudi i natrpirodnog. Međutim, za razliku od svakodnevne upotrebe, ritualna namena je standardizovana, formalizovana i simbolična.
Najjednostavnija ritualna upotreba betela jeste žrtvena ponuda bogovima.

Betelove pitice služe kao afrodizijak i za bacanje ljubavnih čini. Žene ili kurtiziane često znaju da omađijaju betelove pitice tako da svaka osoba koja ih uzme biva prevladana snažnlom seksualnom željom i zbog toga dolazi u iskušenje ds ostavi i rođenu ženu. Po Eriki Mozer-Šmi (Erika Moser Schmitt), ova “mađijska dejstva se dobijaju kada se još dva sastojka dodaju u piticu: hašiš (up konoplja) i (up. opijum). Na Maldivskim ostrvima, omađijani smotuljci betela sadrže i listove koke.
I sam betelov orah koristi se kao amule i za magijske čini. U Maroku se betelovi orasi nose radi zaštite od uroka. Veruje se da dim koji se stvara kada se ovi orasi peku na roštilju – odstranjuje zle demone

Farmakologija: Areka orasi sadrže nekoliko alkaloida: arekolin, arekaidin guavacin i guavakolin. Arekolin ima parasimpatička dejstva i pokazalo se da je barem delimično MAO (monoamir oksidaza) inhibitor (up. ajahuaska). Ove objašnjava euforično dejstvo oraha Kada se žvaće sa tropskim limunom arekolin se razgrađuje na arekaidin stimulans čiji efekti nisu tolko zapaženi Betelov list sadrži esencijalno ulje koje ima blago anestetička dejstva pospešuje varenje.