beli slez

Botanički naziv biljke Beli slez je izveden iz grčke reči althos, što znači lek. Beli slez su koristili još stari Egipćani. Njegov koren, veoma bogat šećerom, sadrži veliku količinu sluzi i omekšava tkiva. Listovi ne sadrže toliko sluzi kao koren i koriste se kao ekspek-torans i kao sredstvo za smirivanje organa za lučenje. List i koren se koriste i kao povrće. Sve biljke iz ove porodice imaju slične osobine i mogu se koristiti kao lekovite.
beli slez
Narodno verovanje
“… ko god svakodnevno popije malo soka od ove biljke, biće otporan na sve bolesti.”
Lekoviti sastojci:
Cvet: Sluz, flavonoidi.
List: Sluz, flavonoidi, kumarin. saalicilnacilna i druge fenolne kiseline.
Koren: Sluz, polisaharidi. asparagin, tanini.

Delovanje:
Cvet: ekspektorans.
List: Ekspektorans, diuretik, demulgencijum.
Koren: Demulgencijum ekspektorans, diuretik, zaceljuje rane.

KORIŠĆENI DELOVI
Cvet
Kako se retko mogu kupiti, mogu se dobiti samo sa biljaka gajenih kod kuće. Najčešće se koriste za pripremanje sirupa protiv kašlja. Kao zamena se mogu koristiti cvetovi baštenskog sleza koji se beru leti.

List
Koristi se pre svega za smirivanje i lečenje oboljenja disajnih i mokraćnih puteva, uključujući bronhitis, jak kašalj i cistitis. Skuplja se krajem leta, kada cvet precveta

Koren
Za spoljašnju upotrebu se koristi za rane, opekotine, otoke i čireve. Za unutrašnju upotrebu se koristi kod upala sluzokože: gastritisa, ezofagitisa, enteritisa, peptičkog ulkusa, za smirivanje hijatus hernije i kod upale mokraćne bešike (cistitisa). Sakuplja se u jesen ili zimu.

Cvet
Sirup: Za iskašljavanje koristiti sirup pripremljen od čaja.

List
Čaj: Koristiti kod oboljenja disajnih puteva.

Koren
Ekstrakt: Kod upala, npr. ezofagitisa i cistitisa, koristiti 25 g korena na 1 L vode i kuvati čaj dok ne ostane 750 ml tečnosti. Može se razrediti.
Tinktura: Koristiti kod upala sluzokože organa za varenje i za lučenje.
Obloga: Kod upala kože i čireva koristiti koren, kao i pastu od korena u prahu pomešanog sa vodom.

Mast: Na rane, čireve ili kao pomoćno sredstvo za vađenje trna ili iverke iz kože rastopite 50 g lanolina koji ne sadrži vodu, 50 g pčelinjeg voska i 300 g mekog parafina. Zatim u ove rastopljene masnoće umešajte 100 praška od korena belog slezA i oko sat vremena kuvajte n pari. Kada se masa ohladi, umešajte je u 100 g praška od brestove kore.

Upozorenje:
Ako tinkturu koristite za oboljenja organa za varenje ili lučenje, za smanjenje sadržaja alkohola primenite postupak naveden u našem opštem uputstvu za pripremanje tinktura.

UPOTREBA
Gel
Svež: Izgnječeni list staviti na opekotinu, ranu, suvu kožu, gljivičnu infekciju ili ujed insekata. Od 2 kašičice izmrvljenog lista potopljenih u čašu vode ili voćnog soka se može napraviti tonikum koji treba uzimati tri puta dnevno.
Mast: Izmrvite nekoliko listova kako biste dobili dovoljno gela i raskuvajte ga u gustu pastu. Čuvajte ga u čistim teglicama na hladnom mestu i koristite isto kao i sveže listove.
Vino: Fermentirani gel od aloje sa medom i začinima je u Indiji poznat kao kumaryasava i koristi se kao lek za jačanje kod anemije, loše probave i poremećaja jetre.
Inhalacija: Gel se može koristiti i kao sredstvo za inhalaciju.

List
Tinktura: Za poboljšanje apetita 1-3 ml kao jedna doza. Tinktura ima neprijatan ukus.
Prašak: Kao laksativ kod upornog zatvora, kao i za podsticanje stvaranja žuči koristiti 100-500 mg čistog praška ili u kapsulama kao jednu dozu.

Upozorenje:
Ne koristiti u trudnoći, jer antrahinski glikozidi imaju jako laksativno dejstvo.
Velike doze lista mogu izazvati povraćanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *