Bela breza protiv – hroničnog cistitisa (Betula pubescens) Fam. Betulaceae
bela breza
Belu brezu zovu i breza crepuša ili žalosna breza. To je visoko drvo, sa beličastom korom. Mlade grane i listovi su kadifasto-vlaknasti. Raste divlje po šumama, vlažnim mestima, brežuljkastim i planinskim predelima.
Upotrebljivi delovi: Pupoljci, listovi, kora i sokovi – Gemmae folia et cortex betulae.
Aktivna svojstva: Flavonozid, etarsko ulje, triterpenski derivati.
Sakupljanje: Listovi bele breze se beru u maju-junu, pupoljci u martu, kora se skida u martu-aprilu i to samo sa mladih grana.
Farmakološko dejstvo: Diuretik (pospešuje mokrenje), protiv kostobolje, antireumatik, hipotenzor (lek za snižavanje krvnog pritiska), protiv čira, antiinflamator (protiv zapaljenja).
Terapeutske indikacije: Oligurija (tegobe pri mokrenju), kardiorenalni edem (otok usled oboljenja srca i bubrega), kamen u bubregu, bubrežne kolike (bolni napadi), reumatizam, kostobolja, hipertenzija (povišen krvni pritisak), hronični cistitis (upala mokraćnog mehura).

Način upotrebe:
• Infuzija: 1 puna kašičica lišća dodati na 250 ml vruće (ključale) vode treba da odstoji 3 minuta. Piti 3-4 šolje na dan.
• Dekokt: 1 kašičica (puna) u prahu samlevene kore, kuva se u vodi 4 minuta, a zatim se ostavi da stoji 10 minuta. Piti 3-4 šolje na dan.