araganovo uljeIz plodova aragan drveta se dobija veoma lekovito araganovo ulje, koje još nazivaju i „tečno zlato”.
Araganovo ulje je, između ostalog, veoma delotvorno u nezi kože i kose, kao i protiv reumatskih oboljenja, povišenog holesterola u krvi, kardiovaskularnih oboljenja. Ono je delotvorno i u jačanju imuniteta, što je posebno važno u hladnim zimskim danima, ali i u usporavanju starenja i sprečavanju malignih oboljenja, kao i jačanju mišića.

Drvo argan je jedno od blaga egzotične zemlje Maroko. Radi se o drvetu koje je simbol izdržljivosti i strpljivosti zbog sposobnosti samoregeneracije i izuzetnih osobina. S obzirom da raste u surovim uslovima pustinje Maroka, drvo je razvilo jake odbrambene mehanizme i predalo ih ljudima za zdravlje i lepotu.

Arganovo ulje zdravo i za jelo: Arganovo ulje se ne mora koristiti samo za stavljanje na kosu ili kožu, radi njihove revitalizacije, već se ga je poželjno koristiti i u jestivom obliku , za konzumiranje.

Šta je to i kakvo je to jestivo arganovo ulje?
Radi se o ulju dobijenom prženjem semenki drveta argana. Sastojci koje sadrži to ulje čine ga veoma delotvomim protiv povišenog holesterola u krvi, ali i reumatskih i kardiovaskularnih bolesti, pada imuniteta, kao i malignih oboljenja. Ono, takođe, pozitivno utiče na mišiće. To ulje ima specifičan ukus, nešto između ukusa lešnika i susama.

Iz plodova ovog drveta se dobija veoma lekovito uije, koje još nazivaju i „tećno zlato”. To ulje je, između ostalog, veoma delotvorno u nezi kože i kose, kao i protiv reumatskih oboljenja, povišenog holesterola u krvi, kardiovaskularnih oboljenja.
Ono je delotvorno i u jačanju imuniteta, što je posebno važno u hladnim zimskim danima, ali i u usporavanju starenja i sprečavanju malignih oboljenja, kao jačanju mišića.

Arganovo ulje za kožu koja će zablistati u pravom svetlu:
Ulje blagotvorno deluje na kožu čineći je čvršćom i elastičnijom, ono, takođe, podstiče proizvodnju kolagena, dubinski hidrira kožu i pruža joj potporu da se i sama regeneriše. Vitamin E prisutan u ovom ulju sprečava pojavu bora i podmlađuje kožu. Taj vitamin omogućava i regeneraciju kože s ožiljcima i opekotinama.
Arganovo ulje i suvu kožu dubinski hidrira. To ulje, takođe, efikasno uklanja akne i bubuljice. Ono deluje i protiv raznih kožnih bolesti: ekcema, psorijaze, dermatitisa i “guščije kože”.
Arganovo ulje kod zdrave kože doprinosi ujednačavanju tena, kao i poboljšanju mišićnog tonusa i elastičnosti kože. Radi se o ulju koje i stimuliše rad limfnog sistema i oticanje viška tečnosti, pa je pogodno i za masažu kože zahvaćene celulitom.