anis caj

anis cajAnis (Pimpinella anisum)
Kao začin i lekovito bilje koristi se zrelo seme anisa koje ima jak aromatičan miris na anetol, a ukus mu je sladunjav i naljut. Miris dolazi od eteričnog ulja (1,4-4%) koje se pretežno sastoji od anetola.

Koristi se kao začin za kolače, hleb i pecivo, kao i za začinjavanje umaka, variva i salata.Čuveni su likeri i rakije sa anisom: francuski — pernot, grčki — ouzo i makedonska — mastika.
Anis je najbolji prijatelj organa za varenje. U Indiji i drugim zemljama gde se jede jako začinjena i ljuta hrana, anis služi za grickanje posle obilnog i začinjenog obroka. Semenke anisa stimulišu mnoge telesne funkcije i leče teškoće uzrokovane smetnjama u organima za varenje (migrena, vrtoglavica, grčevi sa vetrovima i dr). Deluje protiv kašlja, astme, bronhitisa i slabe cirkulacije, te se koristi i u sastavu čajeva za lečenje navedenih bolesti. Anis potpomaže i rad organa za disanje, rad srca, štiti od infekcija, jača funkcije nervnog sistema, protiv gorušice i nadimanja.

Receptura za čaj od anisa
Čaj od anisa: kašičicu semena anisa preliti sa 2 dl ključale vode ostaviti u poklopljenom sudu 20 minuta i procediti. Piti po potrebi.
-Za bolje varenje i protiv gorušice i nadimanja grickati semenke anisa, posle obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *