angelika caj

angelika cajU lekovite svrhe koriste se isušeni koren angelike ubran u jesen, listovi ubrani u vreme cvetanja i seme. Koren, list i seme imaju prijatan aromatičan miris i sadrže dosta eteričnog ulja — angelina, jabučne kiseline, kumarina i pektina. Koristi se u izradi likera. Koren se stavlja u rakiju travaricu kojoj daje slatkasto-ljut i aromatičan ukus.

Koren angelike deluje kao tonik za krv kod anemije, podstiče funkcije želuca i organa za varenje, jača apetit i služi kao lek za disanje i kao stimulans za cirkulaciju krvi.
Čaj od angelike i lekoviti preparati
Za bolje varenje, jačanje apetita i umirenje grčeva u želucu: kašiku usitnjenog korena preliti sa 3 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, procediti i piti 2-3 puta dnevno.

Lek protiv lošeg varenja praćenog nadimanjem: 15 g iseckanog korena angelike preliti sa 3 dl ključale vode i posle 10 minuta stajanja procediti. Uzimati 2 kašike posle jela, tri puta dnevno. Koren i lišće angelike mogu se žvakati kao sirovi.

-Protiv katara i ublažavanja bolova u želucu, protiv nadimanja i neuredne menstruacije: 30 g sitno iseckanog korena potopiti u 1 litar belog vina i nakon stajanja od 24-48 sati uzimati dva puta dnevno po šoljicu vina.

Liker od angelike protiv nadimanja i slabog varenja: 60 g semenki angelike ili iseckanog korena, 8 g semena komorača, 8 g anisa i 6 g korijandera zgnječiti i staviti u 2 dl alkohola. Nakon 8 dana dodati 0,5 kg šećera rastvorenog u litru vode, sve dobro promešati i procediti. Čašicu ovog napitka uzimati ujutro, natašte.
-Sveže isceđeni sok angelike uspešno leči čireve na koži i gnojne rane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *