aloja veraJoš je Kristofer Kolumbo govorio da postoje četiri biljke koje su čoveku neophodne u životu -pšenica, grožđe, maslina i aloja vera. Prva hrani, druga usrećuje srce, treća uspostavlja harmoniju, a četvrta leči…

Aloja vera je prava medicinska riznica o čijim su se lekovitim moćima vekovima prenosila iskustva. Ova čudotvorna biljka spominje se još u Starom zavetu, a recepture sa alojom pronađene su i na mesopotanskim glinenim tablicama. Pisani opis lekovitih svojstava aloe vere pronađen je na papirusu između kolena jedne mumije u starom Egiptu.
Grčki lekar Celsius je aloju veru uveo u zapadnu medicinu, a Hipokrat definisao kako leči timor, stimuliše rast kose, leći dizenteriju i pomaže kod stomačnih tegoba. Avicena je tvrdio da je aloja sredstvo za lečenje rana, protivotrov i eliksir za dug život. Mahatma Gandi je, takode, otkrio da je tajna njegove snage, koja ga je držala za vreme dugotrajnih postova, upravo u aloji.

Lekovita svojstva

Aloja vera ima pre svega svojstvo da čisti creva od štetnih sastojaka i da nonnalizuje funkciju sistema za varenje. Enzimi iz aloje uništavaju i bakterije u organizmu, i deluju antiupalno, a pritom jača imuno sistem i povećava odbrambenu otpornost organizma. Može da pomogne i u regeneraciji kičmene moždine i kod neuralgija. Poboljšava cirkulaciju i smanjuje bolove kod multiple skleroze.

Iako aloja vera nije medicinski ustanovljen terapeutski preparat, postoje brojni izveštaji o njenoj moći u lečenju raznih bolesti, a priznata je i kao pomoć u neutralizaciji posledica štetnog zračenja te je zbog toga kao preventivu koriste na mnogim klinikama kao dopunu RTG terapije zračenjem.
Neki istraživači je nazivaju doktorom 21. veka, jer je dokazano njeno izvanredno lekovito delovanje i kod najteže izlečivih bolesti. Poznata je i zbog prisustva u mnogim popularnim kozmetičkim proizvodima.

Proteklih nekoliko godina i na našem tržištu su se pojavili razni preparati na bazi aloje. Ne ulazeći u njihov proveren i od nadležnih instituta i ministarstava pažljivo ispitan kvalitet, ipak se nameće pitanje: stiže li do kupaca zaista prirodan proizvod od čarobnih kapi aloe vere?

Najčešće nuđen proizvod pod nazivom “Aloe gel”, u plastičnom pakovanju od jednog litra, košta oko 1.500 dinara. Možda je, ipak, najbolje gajiti ovu omiljenu vrstu kaktusa kod kuće.
Ne traži mnogo nege. Samo, svetlost i redovno zalivanje. U saksijama je veoma dekorativna.
Poznato je više recepata za spravljanje napitka od aloje koji se koristi u borbi protiv raka. Jedan od tih dolazi iz Rusije, a potvrđen je i od Ginekološkog instituta u Moskvi. Izvesna Marija Sadutova se, naime, pre četrdesetak godina lečila na ovom institutu od raka materice u krajnjem stadijumu /gangrenoznog raspadanja tkiva/. Iako puštena kući kao neizlečiva, ona se posle desatak meseci pojavila kada je na pregledu ustanovljeno da je – zdrava.

Recept Ginekološkog instituta u Moskvi:

300 grama listova sveže aloje samleti na mašini za meso Napomena: dobro je da biljka bude stara od jedne do pet godina i ne treba je pre upotrebe zalivati pet dana.
-sedam decilitara najboljeg crnog vina
-2 komada zrelijih krušaka Osrednje veličine
-400 grama saća sa medom
-50 grama sveže cikorije (popularne divke)
-5oo grama čistog alkohola
Sve sastojke pomešati i ostaviti u tamnoj flaši da odstoje na hladnom i mračnom mestu i dobro zatvoreno. Posle pet dana tako odstajale materije mogu se uptrebljavati.

Priprema:
procediti tekućinu, a ostatak ostaviti da i dalje stoji u mračnoj i hladnoj prostoriji.
5 dana piti 3 puta dnevno po 1 kafenu kašićicu, 2 sata pre jela
sledećih 5 dana 3 puta dnevno piti 1 supenu kašiku na sat, pre jela
Vreme lečenja: tri nedelje, ali je bolje da se ovaj napitak upotrebljava dva meseca.