aloe vera gel

Aloe Vera Aloja potiče iz tropske Afrike, gde su se srodne vrste koristile kao protivotrov na ranama od otrovnih strela. Poznavali su je stari Grci i Rimljani koji su je koristili kao gel za rane ,jedna od mnogih Plinijevih
preporuka bila je da se listovi stavljaju na čirevima pogođene muške genitalije”. U srednjem veku je bila omiljeno sredstvo za čišćenje. U Kinise koristila slično kao i na Zapadu, mada se koristio samo gel; u Indiji se gel veoma ceni kao lek koji rashlađuje i jača.aloe vera gel

“Postoji mnogo načina na koje se može koristiti, ali najbitnije je to da čisti creva i to je možda jedini laksativ koji istovremeno deluje kao lek za jačanje želuca…”
Lekovite materije: Antrahinski glikozidi. I eterična ulja, polisaharidi, steroli, gelonini. hromoni.
Delovanje: Laksativ, podstiče protok žuči isceljuje rane, deluje kao sredstvo za jačanje kao sredstvo za umirenje, ima fungicidno dejstvo, zaustavlja krvarenje, uništava crevne parazite.

Gust, lepljivi gel je idealan domaći lek za pružanje prve pomoći kod opekotina, rana i kože pregorele od sunca. Koristi se i za veoma suvu kožu, naročito kod ekcema oko očiju i za osetljivu kožu lica. Pomaže kod lečenja gljivičnih infekcija, npr. trihoficije. U indijskoj ajurveda medicini ovaj gel je važan lek za jačanje kod prevelike pitte (vatre)
Gel se obično primenjuje svež: od njega se može napraviti i mast za dugotrajno korišćenje.

List je kao jak laksativ pogodan kod hroničnog, upornog zatvora. Kao efikasni holagog i stomahik, može se koristiti i kao sredstvo za poboljšanje apetita. U sok listova su se nekada deci umakali prsti, kako ne bi grizla nokte. Aloja se može gajiti i u umerenoj klimi kao sobna biljka.

Tintura od aloe vera: Potrebno je 20 g listova aloe vera i 100 ml konjaka, Priremanje: Gel od listova iseći na kockice i saviti u teglicu sa twist-off zatvaračem.Preliti alkoholom tako da sav gel bude prekriven tečnošću. Teglicu pažljivo zatvoriti i ostaviti da 2 nedelje odstoji. Potom procediti i sipati u male flašice.

Upotreba: Izvanredno deluje na mesto ujeda insekata. Vatu na vrhu štapića za uši natopiti tinkturom i naneti. Skoro odmah po nanošenju na bolno mesto, svrab i bol prestaju.
Sirup od aloe vera: Potrebno je 100 g gela od listova aloe vera i 100 g sirovog šećera.

Pripremanje: Gel od listova izmiksovati i uz povremeno mešanje oko 10 minuta kuvati sa šećerom. Staviti u flašice i čuvati na hladnom mestu. Može izdržati oko 3 meseca.

Upotreba: Podstiče razmenu materija u organizmu. Svakog jutra pola kašičice sirupa aloe vera razmutiti u pola čaše vode i popiti ili 1/2 kašičice sirupa aloe vera dodati u jogurt, mleko ili ono što pijete za doručak.

Saveti:

– Optimalnu dopunu ishrani svakog čoveka današnjice predstavlja tromesečna kura sokom aloe vera. Preporučuje se da se svaki dan uzmu 2 kašičice soka ove blagotvorne biljke. Tim će se, pre svega, creva očistiti od svih otrovnih materija koje kroz njih prolaze ili se u njma talože.
– Gore pomenuti postupak izaziva čudesan efekat: daleko manje štetnih materija će se izlučivati preko kože, što, pored ostalog, dovodi i do čišćenja kože. Aloe vera je poznat, veoma bitan i dragocen sastojak mnogih kozmetičkih preparata, a naročito kremova, gelova i kozmetičkih maski.
– Bez obzira na godine, aloe vera održava kožu mladalački elastičnom, vlažnom, izvanredno mekom, pre svega čistom i bez ikakvih prištića i nečistoća.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *