agatozmaAgathosma betulina
OPIS BILJKE: Agatozma je niski grm poreklom iz brdovitih krajeva južne Afrike. Njegovi blistavi zelenkastožuti ovalni listovi prekriveni su pljosnatim udubljenjima u kojima se nalazi mirisno eterično ulje. Beli ili ružičasti cvetovi i plodovi jajastog oblika pojavljuju se u jesen kad lišće počinje da opada. Pripada porodici Rutaceae (rutovke ili rutvice).

SASTOJCI: Eterično ulje dobijeno iz listova te biljke bogato je pulegonom i diosfenolom koji daju snažnu karakterističnu aromu podsećajući neke na crnu ribizlu, dok ga drugi opisuju kao kombinaciju ružmarina i nane. Ulje takode sadrži flavonoide i biljne sluzi.

UZGOJ: Biljka agatozma se razmnožava iz semena ili sadnicama.Očvrsnule grmove posadite u dobro dreniranu zemlju, po mogućnosti kiselog karaktera, na sunčano mesto. Tokom vrlo toplog ili sušnog vremena biljke treba zalivati.

LEKOVITI DEO BILJKE: Lekoviti su listovi, a beru se tokom leta. Mogu se upotrebiti sami ili zajedno s drugim diuretičkim biljkama.

LEKOVITO DELOVANJE: Biljka se uglavnom upotrebljava za lečenje bešike i infekcija mokraćnih puteva, na primer cistitisa, uretritisa i prostatitisa. Listovi sadrže sluz koja smiruje upalu sluzokože, što ih čini pogodnim i za ublažavanje upaljenih disajnih puteva kod hroničnog bronhitisa. Osim toga, listovi se upotrebljavaju za lečenje reumatizma i gihta. Ulje iz listova je dobro poznato zbog svojih diuretičkih i antiseptičkih svojstava, što se pripisuje uljukoje lako hlapi, zvanom diosfenol. Agatozma može pomoći smirivanju tegoba u varenju, kao što su 2001. godine potvrdila istraživanja sprovedena u Londonu, dokazujući antispazmatska svojstva biljke. U tradicionalnoj medicini list se upotrebljavao kao sredstvo za podsticanje gasova. List smanjuje nadimanje povezano s predmenstrualnim sindromom. Obično se kombinuje s drugim biljkama, na primer žutikom, stolisnikom ili belim slezom.

UPOZORENJA: Ne upotrebljavajte agatozmu ako ste bolovali od ozbiljne bolesti bubrega. Pulegon, jedan od sastojaka eteričnog ulja, otrovan je u velikim količinama. Ne upotrebljavajte agatozmu u trudnoći jer pulegon stimuliše matericu. Ne upotrebljavajte tu biljku ako uzimate sredstva za razređivanje krvi. Diuretici izazivaju gubitak kalijuma, no to se može resiti tako da jedete puno svežegvoća i povrća (banane, paradajz).

RECEPTI: Za lečenje cistitisa (unutrašnja upotreba):
-Oparak: stavite jednu kesicu (2 grama) u šoljicu vrele vode. Pijte po jednu šoljicu do tri puta na dan pre obroka.
-Kapsule (350 grama): uzmite jednu kapsulu s velikom čašom vode dva puta na dan u vreme obroka.
-Tinktura: stavite 40 kapi u čašu s vodom i uzimajte tri puta na dan pre jela.