africka sljivaAfrička šljiva ili pigeum (Pygeum africanum) je impoznatno zimzeleno drvo koje raste u ekvatorijalnom pojasu Crnog kontinenta. Vekovima, afrička plemena uspešno koriste koru ovog drveta za lečenje „bolesti starih muškaraca“. Pigeum spada u najbolje biljne lekove protiv benignog uvećanja prostate.

Kora afričke šljive je tamnosmeđe ili crvene bolje i pomalo miriše na cijanovodoničnu kiselinu. Sadrži betasitosterol supstancu koja deluje protivupalno na prostatu. Smanjuje nivo prolaktina i sprečava akumulaciju određenih steroida u prostati. Dosadašnjim naučnim istaraživanjima dokazano je da nekoliko biljkaka ima slično dejstvo, odnosno da mogu pomoći u terapiji uvećanja prostate u tu grupu spadaju koren koprive, semenke bundeve i testerasta palma. Afrička šljiva je posebno cenjena jer ne stimuliše proizvodnju estrogena, ženskog hormona koji ometa seksualnu funkciju.

Afrička šljiva pomaže u smanjenu simptroma koji prate uvećanje prostate: nagon za mokrenjem i otežano mokrenje. Ona smanjuje otoke, podstiče lučenje iz prostate i modifikuje njene ćelije. Pored prostate, afrička šljiva deluje i na bešiku povećavajući njenu elastičnost I štiteći je od delovanja slobodnih radikala. Pomaže u slučajevima prekomernog noćnog mokrenja. Pigeum se može uzimati i preventivno jer sprečava ciste i štiti testise.

Biljka je bezbedna za upotrebu, ali se ipak ne preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom.

Momčilo Antonijević