zucna kesa

Žučna dijeta sprovodi se posle operacije žučne kese ali i pre operacije kod zapaljenja i raznih drugih komplikacija.Osnovno pravilo je da se nesme konzumirati masna i teška hrana…zucna kesa

Masna i pržena hrana, svinjsko meso i njegove prerađevine, masni sirevi, čokolada, začinjena hrana i alkoholna pića su zabranjeni, jer draženjem žučne kese na grčenje, izazivaju »žučne napade«. Vrlo važno je u dijeti protiv holelitijaze smanjiti unošenje kalorija kod gojaznih osoba.

Tokom žučne dijete dozvoljena je upotreba goveđeg, telećeg, jagnjećeg, ili pilećeg mesa, najbolje kuvanog, pečenog na žaru, ili pečenog na ulju. Ovčje i guščje meso je zabranjeno. Riblje meso, sem somovine, kuvano ili pečeno na ulju, podnosi se vrlo dobro. Kravlje mleko sa malim procentom masnoće najbolje 0,5% i mlad kravlji sir su dozvoljeni. Maslac i mileram mogu se uzimati samo u malim količinama (maslac je bogat holesterolom). Sva jela treba pripremati na ulju ili na biljnom margarinu, i to najbolje kad se već pripremljenom jelu na vodi doda ulje. Od povrća se najbolje podnose kuvan ili pečen u ljusci krompir, šargarepa, spanać, špargla, celer, bundeva i tikvice. Njih treba pripremati bez zaprške, na ulju.

Pirinač, makarone, beli hleb i griz podnose se vrlo dobro.

Voće i voćni sokovi su vrlo korisni kod kamenaca u žučnoj kesici. Treba samo napomenuti da voće treba jesti bez ljuske i semenki.

Hrana koju nesmete jesti tokom žučne dijete
Luk, kiseli kupus, zreli pasulj, grašak, krastavci i rotkvice mogu kod osetljivih osoba izazvati žučni napad. Kisela testa, izazivajući nadutost u trbuhu, deluju rđavo na varenje obolelih.

Uzimanje hrane tokom žučne dijete treba da bude u više manjih obroka; hranu treba jesti vrlo lagano.Treba znati da ne postoji ni jedan lek koji je u stanju da rastvori kamence, kao ni lek koji je u stanju da spreči stvaranje kamenaca. Prema tome, medikamentsko lečenje pomaže samo u umirivanju žučnih bolova i komplikacija (zapaljenja).

Od banjskog lečenja ne može se očekivati nikakva korist u lečenju kamena u žuči. Kad se javi »žučni napad«, bolesnik mora da leži mirno, s toplim oblogom ili termoforom u predelu žučne kesice. Kad je napad vrlo jak, treba dati bolesniku injekciju protiv bolova.Korisno je dati pod jezik bolesniku tabletu nitroglicerina, koji uklanja grč mišića u glavnom žučnom kanalu.Kod lakog napada bolova , ograničiti se na mir, tople obloge i na davanje blagih sredstava (novalgin i slično). Kad se pojavi temperatura, treba pribeći davanju antibiotika, naročito hloramfenikola (hloro-micetina) ili kombinacija penicilina.
Slično-SLIČNO- Kako sprečiti napad kod kamena u žuči

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *