kinoaHeljda zrnevlje predstavlja koncentrat lecitina i vitamina B
Sa 70% nezasićenih masnih kiselina doprinosi dobrom zdravlju i dugo daje sitost.
Neutralnog je ukusa, tako da se obično kombinuje sa drugim sastojcima, bilo slanim ili slatkim. Od nje se mogu praviti i pite, palačinke i vafle.
Heljda sama po sebi nije nezavisna biljka, tako da se smatra “pseudo žitaricom”.

Amarat
Amarant je žitarica puna proteina, koja potiče iz južne Amerike. Od zdravih sastojaka, sadrži 50% više kalcijuma od drugog zrnevlja.
Njen relativno neutralan ukus može da se kombinuje kako sa slatkim, tako i sa slanim jelima. Odlično se slaže sa supama, nadevima, kao sastojak muslija, ili kao slatka kaša sa suvim grožđem.
I od nje mogu da se prave kokice: zagrejati teflonski tiganj tako da bude vreo, sipati zrnevlje, poklopiti i skloniti s vatre. Ostaviti da naraste i puca.

Zrnevlje kinoa sa devet amino kiselina
Ova žitarica potiče sa Anda i pravo je energetsko čudo. Ima devet amino-kiselina, mnogo kalcijuma, magnezijuma i gvožđa, tako da jača kosti i doprinosi opštem zdravlju.
Blagog je ukusa, tako da se može koristiti kao prilog uz povrće i salatu, ili za rižoto.
Kinoa se kuva oko 15 minuta i za to vreme njeno seme nabubri. Najukusnija je ako se pomeša sa povrćem. Odlično se slaže sa spanaćem.

Spelta zrnevlje blagog ukusa
Organskog uzgoja, često se koristi u bio kuhinji. Blagog je ukusa; može se praviti kao kaša, tj. kao zamena za kačamak ili pire.
Spelta spaada u žitarice čija se opna uklanja.

Laneno seme
Laneno seme je izuzetno zdravo zahvaljujuči činjenici što sadrži i do 40% nezasićenih Omega-3 masnih kiselina. Blagotovorno deluje na želudac, kao i na kardiovaskularni sistem. Ovo seme je neutralnog ukusa i rado se dodaje u jela i peciva. Obavezan je sastojak muslija, jer podstiče pražnjenje creva. Može se kuvati, tako da postane gusta i sluzava tećnost i piti ujutru i uveče, kao pomoć kod opstipacije. Neki ga koriste u svežem stanju, tako što ga
e, prosa, ovsa, raži iječma, postoje i druge vrste a koje se sve češće upotrebljavaju i kod nas.

Zrnevlje bulgur bogato vlaknima, gvožđem, belančevinama

Bulgur je žitarica slična pšenici, bogata vlaknima, gvožđem, belančevinama i vitaminima.
Odlično se slaže sa ribom, povrćem ili jagnjetinom, a kuva se i kao prilog uz supu.
Odličan je u salati sa peršunom, nanom, paradajzona i krastavcima. Kuva se oko 10 minuta, a potom ostavi 5 minuta poklopljen, da naraste. Može se začiniti i kao salata.

Kuskus kao pšenica
Ovaj pšenični griz potiče iz severne Afrike i ima istu hranljivu vrednost kao pšenica. U nekim zemljama se prodaje već skuvan, a kod nas se prodaje u izvornom obliku.
Kuskus je blagog ukusa i brzo se kuva (kao kačamak); dobro se kombinuje sa povrćem, ribom, mesom ili kao desert. U Africi se jelo na bazi kuskusa po njemu tako i zove.
Praktičan je za situacije kad nemate mnogo vremena za kuvanje.

Zeleni spelt
Zeleni spelt je veoma hranljiv. Dobro ga podnose i osobe sa osetljivim digestivnim traktom.
Zbog specifične gustine, odličan je za pravljenje knedli, vegetarijanskih burgera i kao dodatak u nadevima.
Za razliku od običnog spelta, zeleni spelt se ne može peći sam, kao osnova, već se meša sa drugkn sastojcima.