Kurkuma je poznata bukvalno hiljadama godina, naročito na istoku, po svojim lekovitim svojstvima primenljivim kod nebrojenih bolesnih stanja. Mnogi čak veruju da je kurkuma najefikasniji hranljivi suplement koji postoji.

Srećom, poslednjih godina kurkuma je privukla pažnju naučnika na zapadu, te sada postoje brojne naučne studije koje potvrđuju njene dobrobiti.

Neka istraživanja, poput ovog, pokazuju da je kurkuma jednako efikasna kao lek Prozacu lečenju depresije. Kurkuma je takođe veoma poznata po svom anti-inflamatornom dejstvu i od velike je pomoći osobama sa artritisom. Druga korisna svojstva kurkume podrazumevaju da:

– ona doprinosi očuvanju zdravog srca i adekvatnog varenja
– pomaže u sprečavanju gubitka pamćenja i kod dijabetesa

zlatno mleko od kurkume

Ukusan način da uvedete kurkumu u svoju ishranu

Zlatno mleko: jeste li čuli za njega? To je ukusan, sladak i prijatno zagrevajući topao napitak sa visokom hranljivom vrednošću. To je savršeno večernje piće! Najbolje od svega je što se veoma lako priprema.

Korak 1: Priprema paste od kurkume
Sastojci:
¼ šolje kurkume u prahu (postarajte se da bude organskog porekla kada god je to moguće, radi što većeg lekovitog učinka).
½ kafene kašičice mlevenog crnog bibera (crni biber pomaže u apsorpciji aktivne komponente kurkume, poznate pod nazivom kurkumin).
½ šolje vode

Napomena: Dodavanje crnog bibera ovoj pasti čini kurkumin iz kurkume bioraspoloživim u daleko većoj meri, što znači da možete uneti u organizam manju količinu a dobiti bolje rezultate. Ovaj jednostavni dodatak povećava apsorpciju kurkumina u organizmu i do 2000%, te ga stoga nemojte izostaviti, obzirom da je vrlo važan!
Sastojke izmerite i stavite u mali tiganj, te zagrevajte na srednje-jakoj vatri sve dok se pasta ne formira. Nećete ne to čekati previše dugo. Sklonite sa vatre i skladištite u maloj tegli u frižideru.

Korak 2: Napravite čaj od kurkume! Takođe je poznat pod imenom Zlatno mleko.
Sastojci:
1 šolja bademovog mleka (ili druge vrste mleka ili zamene za mleko po vašem ukusu).
1 kafena kašičica kokosovog ulja ili topljenog masla
¼ – ½ kafene kašičice paste od kurkume
med po ukusu

Pomešajte sve sastojke osim meda u tiganju i zagrevajte na srednje-jakoj vatri sve dok gotovo ne proključa. Sklonite sa vatre i dodajte meda po ukusu. Uživajte!