zelene klice

Zelene klice su pune vitamina a veoma lako možete da ih gajite kod kuće,tako da bez obzira na godišnje doba uvek imate zdravu hranu…
zelene klice
Svežu salatu kod svoje kuće možete dobiti u roku od tri dana. Postoji takozvano “brzo seme”, kao što je seme: rotkvice, slačice i graška, koje brzo klija čak i po hladnom vremenu tako da začas dobijete zelene klice. Sve što treba da uradite je da ga posejete, zalivate i uberete plodove; od opreme vam nije potrebno ništa specijalno – radna površina u kuhinji ili sims od prozora sasvim su dovoljni. Postoje dve jednostavne metode koje se primenjuju ili u posudi za klijanje iIi u plehu punom komposta.

U prvoj varijanti, seme klija i daje zelene klice okruglaste plodove i korenje koje jedete takvo kakvo je. U drugoj varijanti, dobijate sitne zelene biljke, ali, umesto da ih berete i sami gajite, možete ih brati kada su veoma mlade, kada imaju svega nekoliko listića od semena, S obzirom da ovo seme sadrži svu energiju za gajenje biljke, pakuje se sa vitaminima i mineralíma, ima sjajan ukus, kao zreli plodovi, samo intenzivniji. Koristite ga za hrskav ukus salata i prženje,

Šta da uradite: lako klice možete gajiti u teglama za slatko, kupovna posuda je najpogodnija. Plehovi sa otvorima olakšavaju ispiranje klica i takođe ih dreniraju, tako da se ne ubuđaju. U garden centrima možete kupiti seme specifično određeno za gajenje klica ili možete gajiti svoje seme od odgovarajućih biljaka. Nemojte gajiti klice od neproverenih proizvođača semena, zato što većina semena sadrži fungicide.

Stoga je organska seme najprikladníje, sa izuzetkom pasulja koji sadrži otrove u sirovom stanju. “Klice su u svom najmlađem obliku, pune vitamina” Klice su biljke u svom najmlađem obliku, sa malim korenom i plodom koji obično daje listice. Puno vitamina, proteina i vlakana, ovo seme je veoma hranljivo. Da bi moglo da klija, semenu je potrebna vo- da, kao i toplota, ali ne i svetlost. Ako želite zelenije klice, možete pomeriti posudu sa semenom na svetlost, ali ne i na sunce, jer će se na suncu isušiti. Seme treba ispirati nekoliko puta na dan, kako se ne bi ubuđalo ili isušilo. Kada se pojave klice, odmah ih jedite ili stavite u frižider.

Zelene klice
Suncokret (Gotov za 3 dana) Sladak, hrskav i kremast. Posolite kao užinu ili dodajte u domaći hleb ili služite uz pečeni lešnik.

Slačica (Gotova za 3 dana) Ove biberaste klice su začin za salatu, a možete ih probati i kao alternativu renu.

Rukola (Gotova za 3 dana) _ Brzo klija, sa jakim začinskim ukusom. Dodaje zanimljiv ukus supama, čorbama, jelima sa karijem i salatama.

Zimski grašak (Oregonski sladak grašak) (Gotov za 3 dana) Blago slađi od zelenog graška, odličan je dodatak salatama i sendvičima,

Piskavica (Gotova za 5 dana) Ima ukus sličan kariju, tako da se može peći sa lukom i biberom i služiti sa pirinčem.

Kupus: (Gotov za 5 dana) Ove klice imaju jak ukus kupusa.

Leblebije (Gotove za 5 dana) Hrskave, sa ukusom humusa, sadrže dosta vlakana i odlične su u salatama i sendvičima.

Crvena detelina (Gotova za 6 dana) Hrskava, sa blagim slatkastim ukusom koji liči na alfaifu.

Vlašac (Gotov za 2 nedelje) Ima snažan ukus belog luka, tako da je odličan „ kao dodatak siru i putem, Napomena: Vreme gajenja može varirati u zaviisnosti od uslova gajenja i varijeteta

Bela slacica (Gotova za 4 dana) Začinite supe i salate, naročito krompir salatu, listovima ljutim kao ren.

Grašak (Gotov za 6 dana) Veoma intenzivan ukus graška. Dodajte pečenom pirinču ili izmiksujte u blenderu sa uljem i seckaním crnim lukom za vegetarljansku paštetu.

Brokoli (Gotov za 7 dana) Aroma brokolija odlična je u omletima i slanim testima. Takođe bogat antioksidansima.

Komorač (Gotov za 8 dana) Sladak ukus sličan anisu, odličan u kombinaciji sa ribom i maslinovim uljem u dresingu.

Ove mikro salate su popularne u vrhunskim kuhinjama zbog svog intenzivnog ukusa”. Ako budete gajili zelenu salatu u malim plehovima, uverićete se kako je to brzo i lako. Naravno, salata nije jedina opcija – rotkve, kupus, kineske zelene biljke i začinjene mešane salate brzo rastu i mogu se brati kao mladice pre nego što se pojavi njihovo pravo lišće. Poznate kao “mikro salate”, veoma su popularne zbog svog intenzivnog mirisa i odlično se slažu sa salatama i sendvičima. Mogu se koristiti kao sjajan prilog ili dodavati u pržena jela. Kao zelene klice, mogu se gajiti preko cele godine, s tim što im je potrebno više svetlosti (svetao sims je idealno mesto) i potrebno im je nekoliko dana više kako bi dobile željenu veličinu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *