kokosovo uljeU studiji poređenja efekta sojinog i kokosovog ulja, primećeno je da su obe grupe izgubile na težini, ali se samo kod ispitanika koji su dobijali kokosovo ulje smanjio i obim struka. U drugoj studiji učesnici su dobijali 18-24 g srednjelančanih masnih kiselina (kojih upravo ima u kokosovom ulju) svakog dana tokom 16 nedelja režima za gubljenje viška kilograma i ispitanici su izgubili više kilograma i masti nego kod režima sa maslinovim uljem.

Kokosovo ulje u prevenciji srčanih oboljenja

U jednom randomizovanom kliničkom istraživanju 40 ispitanika je dobijalo ili dve kašike kokosovog ulja, ili dve kašike sojinog ulja, jedanput dnevno tokom 12 nedelja. Kod ispitanika koji su dobijali sojino ulje primećeno je opadanje nivoa HDL (dobrog) holesterola, dok je nivo LDL (lošeg) holesterola porastao. Kod grupe koja je dobijala kokosovo ulje, nisu primećene bitnije promene nivoa holesterola, ali je bilo verovatnije da će imati više nivoe HDL holesterola. Niži nivo HDL i viši nivo LDL holesterola povezuje se sa većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

Zasićene masne kiseline kokosovog ulja

Kokosovo ulje je dugo bilo nepopularno zbog visokog sadržaja zasićenih masti, ali sada važi za jedno od najzdravijih ulja za pripremanje hrane. Jedna kašika kokosovog ulja sadrži 117 kalorija i 13.6 grama masti (od toga 11.8 g nezasićenih masti). Međutim, struktura masti u ovom ulju različita je od uobičajenih zasićenih masti iz životinjskih proizvoda. Kokosovo ulje sadrži neobično mnogo srednjelančanih masnih kiselina ili triglicerida, koje naše telo teže može da pretvori u masne naslage, a lakše ih sagoreva od dugolančanih masnih kiselina ili triglicerida.

Grejp i kokos u borbi protiv usporenog metabolizma

Sok od grejpfruta se sa mnogo razloga preporučuje svima onima koji žele da smršaju. Ovaj sok u velikoj meri utiče na nivo insulina u krvi, snižavajući ga, što izaziva reagovanje našeg organizma ubrzavanjem metabolizma. Ipak, ukoliko uzimate neke lekove, posavetujte se najpre sa lekarom, jer sok od grejpa stupa u interakciju sa određenim medikamentima. Takođe, pokušajte da pronađete kokosovo ulje i da ga koristite u procesu spremanja hrane. Kokosovo ulje sadrži trigliceride srednjeg reda koji se mnogo brže vare nego druge masti, a uz to je kokos sjajan izvor minerala, vitamina i vlakana.

Kokosovo ulje poput majčinog mleka

Kokosovo ulje je odlično i kao ulje za masažu te negu kože. Stvara barijeru protiv infekcija, čini kožu mekšom, sprečava stvaranje bora i staračkih pjega.

Kokosovo ulje ima neverovatnu hranjivu vrednost i farmakološko delovanje. Nažalost, je dugo bilo obezveđeno i zaboravljeno u modernoj medicini, ali se u novije vreme ova nepravda polako ispravlja te se kokosovo ulje vraća u upotrebu. Ne samo da je najzdravije, već je i fantastična prehrambena namirnica.

Kokosovo ulje je dobilo negativnu reklamu, kao i ostale zasićene masnoće, iz političkih i ekonomskih razloga. Zasićene masnoće su proglašene nezdravima kako bi se uspešnije prodavalo rafinirano sojino i kukuruzno ulje, koja su zapravo štetna zbog visokog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina koje lako oksidiraju (užegnu) i izazivaju brojne ‘moderne’ bolesti.