Svedoci smo da cene hrane rastu, u nastavku sledi nekoliko saveta o namirnicama koje su izuzetno zdrave ali i jeftine.

Povrće jeftino a zdravo

Jedite povrće, biljna vlakna su beskrajno zdrava i ključna su za dobru probavu.Vlakna poboljšavaju opšte zdravstveno stanje organizma ,dobra su za zdravlje debelog creva, smanjuju holesterol, poboljšavaju varenje, smanjuju rizik od srčanog udara, olakšavaju mršavljenje i smanjuju rizik od pojave dijabetesa.

Najbolji izvori vlakana su integralni hleb, žitarice za doručak , mahunarke , voće i povrće .Upravo su mahunarke najjeftinije, pa tako ručak od pasulja , sočiva , boba , graška ili leblebije ( naut ) , osim što je jeftin takodje je i zdrav.Navedene naamirnice pripremite kao varivo ili salatu .

Vitamin D je izuetno važan za zdravlje . Veliki broj ljudi , posebno žene u menopauzi nemaju dovoljno vitamina D. Ovaj vitamin telo treba za normalan metabolizam kalcijuma i zdravlje kostiju . Izađite na sunce najmanje 15 minuta nekoliko puta u sedmici . Pronađite vitamin D u hrani . Sadrže ga : masna riba , orašasti plodovi , ali najbolji je izvor besplatan . To je naše drago Sunce . Izložite lice , vrat , ramena i podlaktice , najbolje u ranih jutarnjim i kasnim popodnevnim satima .

Omega 3 masne kiseline su prijatelji vašeg srca . Hrana koja sadrži visok procenat omega 3 masnih kiselina smanjuje učestalost srčanog udara sprečava nastanak tromboza u krvnim sudovima i smanjuje rizik od zapaljenskih procesa u telu, uključujući oboljenja zglobova .Omega 3 masne kiseline sadrže orasi, laneno ulje i riba . Plava riba sadrži dosta omega 3 masnih kiselina i čuva vaše zdravlje, a nije mnogo skupa. Sardina je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina.Jaja , orasi , ulje od repice sadrže omega 3 masne kiseline .Vitamin D i kalcijum su neophodni za zdravlje kostiju , zuba i preveniraju nastanak osteoporoze .

Najbolji izvori kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi, susam i zeleno lisnato povrće poput kelja i spanaća.Mleko sa manje masnoće je dobar i jeftin izbor.Izbegavajte aromatizovane jogurte, izaberite obični jogurt.

Odvojite vreme kako biste napravili plan namirnica koje treba da kupite ovog meseca.Dobar plan je najbolji način da istovremeno mislite na svoje zdravlje i vaš novčanik.