Mnogi muku muče oko hrane koju jedu na poslu. Osobe koje su na dijeti uglavnom odustaju od nje jer ne znaju kakvu hranu da jedu na poslu, a ono što unose na dnevnoj bazi deblja i ne zasićuje.
zdrava uzina na poslu
Svima je poznato da posle nekog vremena provedenog na poslu se javlja želja za hranom. Kako bi zadovoljili svoju glad ili žeđ mnogi se odlučuju na grickalice, gazirane sokove ili kafu. Kasnije kada se javi dehidracija, manjak sna i glad nastaje problem.
Mnogima su prehrambene navike poremećene jer ne mogu da kontrolišu šta jedu na poslu. Ono što je njima potrebno je unapred isplanirana užina. Evo primera zdrave užine na poslu.
Sve što je potrebno je nekoliko kesica sa zip zatvaračem ili kutija sa poklopcem i povrće.

Recept za užinu:

– 1 kesica šargarepe
– 1 glava celera
– 5 paprika
– Nekoliko paradajza
– Pola kilograma izgnječenog graška
– 1 čaša jogurta
– Sok od jedne polovine limuna
– 1 kašika sveže iseckanih mirodija

Zatim se očisti povrće i iseče na komade veličine zalogaja i odvoji u 5 kutija ili zip kesicu. Kasnije se dodaju mirođije i limunov sok u jogurt i dobro izmeša, a zatim skladišti u kutiju. U ponedeljak ujutro sve 5 kutija se donosi zajedno sa jogurtom na posao.

Zašto je ovo zdrava užina:

– Većina ljudi ne konzumira dovoljno povrća u toku svoje dijete, a ove kese sa povrćem su jednostavan način da se ubaci sveže povrće u ishranu.
– Onima koji ne vole povrće i ova ideja o užini im se ne čini najboljom, savetuje se da jednu sedmicu probaju ovakav način ishrane i garantuje da će im se svideti. Prvih nekoliko dana će biti kao da se jede trava, ali posle nekoliko dana osoba će žudeti za povrćem.
– Vrećica sa povrćem ima oko 50 kalorija, a umak oko 25-50 kalorija. U poređenju s keksom ili gaziranim sokom, uštedi se oko 400 kalorija na najjednostavniji mogući način.
– Hrana poput svežeg povrća je mnogo zdravija od proteinskih šejkova ili energetskih pločica. Na primer jedna šoljica paprike sadrži 195% vitamina C, 57% vitamina A i još nekoliko esencijalnih vitamina i minerala.
– Ovo povrće ima visok udeo vlakana, hrskavo je i ima veliki udeo vode što pomaže da se osoba oseća sito. – Ukoliko ovo povrće ne zasiti, može se dodati i nekoliko tvrdo kuvanih jaja što je dodatnih 150 kalorija.

Naravno, osoba sebi može dodati od povrća što god da želi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *