domaca medovina receptMedovinu su rado pili stari Sloveni i egipatski faraoni.U nekim krajevima Bosne i Hercegovine medovina se i danas priprema i rado pije. Na žalost, najčešće se priprema u domaćinstvima za ličnu upotrebu, a po svojim kvalitetima medovina se ubraja u najzdravlja pića.

Kako se priprema medovina-recept

Po pravilu, od medovine se ljudi ne napijaju, već samo postaju raspoloženi. U Hercegovini se priprema na ovaj način:
Na 4 mere vode stavlja se jedna mera meda da se skuva. Zatim se odstrani pena, a gotov šerbet sipa u bure koje se ostavi na temperaturi povoljnoj za vrenje. Proces vrenja traje 15 dana. Posle toga, medovina se pretoči i procedi u čisto bure i ostavi da stoji.
U Bosni, medovina se pravi na nekoliko načina. Odabrali smo dva načina koji su najsigurniji, a dobija se veoma ukusna i zdrava medoviiji. Običaj je da se medovina priprema mnogo ranije, da bi dobro odstojala, jer je, što je starija, sve bolja i ukusnija. Služi se i pije prilikom značajnih proslava.

Domaća medovina recept

Sipajte u čist veliki sud vode po želji i dodajte meda toliko da dobro zasladite i kuvajte. Čim se pojavi pena na površini, skidajte je dok sasvim ne nestane. Ako ne odstranite dobro penu, medovina može da uskisne. Da medovina bude ukusnija, stavite u nju nekoliko zrna karanfilića, krupna cimeta i nekoliko komadića limunove kore. Sve ovo zavežite u čistu krpicu u obliku malog zavežljaja veličine oraha i spustite u medovinu, da se sve zajedno kuva. Čim nestane pena, medovinu skinite sa vatre. Kad se medovina ohladi, pretočite je u čistu posudu. Prekrijte posudu čistom krpom i ostavite 15 dana, da se završi vrenje (nikako ne pokrivajte posudu poklopcem). Pretočite medovinu pažljivo u drugi sud, vodeći računa da se talog ne pokrene. Ostavite medovinu u tom drugom sudu 10-12 dana dok prođe drugi proces varenja. Kad se vrenje primiri, slobodno poklopite posudu. Kroz dve nedelje medovina će se izbistriti, pa se može piti. Pretočite medovinu u boce i stavite na suvo i hladno mesto. Ako stoji više godina, sve je bolja.

Stara medovina
Pedeset litara medom zaslađene vode kuvajte (sve dok jaje koje smo spustili u tečnost ne ispliva da mu vrh malo viri iz površine).Zatim ostavite tečnost da se dobro ohladi, a potom saspite u hrastovo bure koje ćete staviti u podrum. Bure nemojte zatvarati, već ga pokrijte lanenom krpom. Posle 6 nedelja, medovinu procedite i preručite u drugo bure i ostavite da prođe drugi proces vrenja. Bure blago zatvorite čepom i prekrijte krpom. Bure češće dolivajte, da bi bilo puno, jer medovina isparava. Posle godinu dana, medovinu treba pretočiti u novo bure, koje treba da bude u hladovini. Ako medovina i ovoga puta bude mutna, treba je opet procediti. Posle 6 nedelja medovina će se potpuno izbistriti i onda je dobra i zdrava za piće. Nalijte medovinu u flaše, začepite smolom i ostavite da stoji na hladnom mestu. Ovako napravljena medovina može godinama da stoji. Što je starija, sve je bolja.
Napomena: Medovini se, dok traje vrenje, možete dodati sok od jagoda, malina, kupina. Na taj način dobija novi ukus i lepu boju.

Medno sirće
POTREBNO JE:
• 10 KG DIVLJIH JABUKA
• 1,5 KG MEDA.
PRIPREMANJE: Divlje jabuke ili neko drugo voće lošijeg kvaliteta izrežite ili sameljite i sipajte u bure, a zatim prelijte medovinom (med razblažen vodom). Kada je bure s medenom vodom napunjeno (ili tegla) pokrijte ga platnenim prekrivačem ili čistom hartijom i ostavite na toplom mestu da vri, mesto ne sme biti sasvim prevruće. Posle tri nedelje, slatki sokje prešao u sirćetnu kiselinu. Kad sirće bude sasvim bistro, sipajte ga u boce. Vodu koja je ostala u buretu opet nalijte medenom vodom i ponovite proces pravljenja sirćeta. Drugi put sirće se brže napravi. I ovo sirće je veoma ukusno i zdravo.

Napomena: Možete da napravite manju količinu sirćeta, koristeći plastične kante. Tada očistite voće od semenki i sameljite u blenderu. Zalijte medenom vodom po ukusu i ostavite da se završi proces vrenja. Obavezno koristite neprskane jabuke, kruške ili divlje voće.