zdrava ishrana za decuZa decu zdrava ishrana predstavlja glavni element za zdrav i normalan rast i razvoj.

Deca generalno imaju iste potrebe u ishrani za nutrijentima kao i odrasli, ali obično u manjim količinama. Bez adekvatne ishrane, deca mogu da razviju deficitarne poremećaje, kao sto je deficit gvožđa.
Loše navike u ishrani mogu rezultovati manjkom energije kako u školi tako i u igri. Postoji mogućnost da takva deca nikada ne postignu njihovu potencijainu visinu određenu genetikom. Ironično je da neadekvatna ishrana podrazumeva unošenje premalo kalorija, ali isto tako se neadekvatnom ishranom smatra i ishrana sa preobilnim brojem kalorija. Pojedina deca dobijaju dovoljno energije, ali konzumiraju previše hrane sa “praznim” kalorijama, kao što su slatka gazirana pića, slatkiši i grickalice a to nije zdrava ishrana. Tbkav način ishane može dovesti do deficita osnovnih minerala i vitamina, i najčešće dovodi do gojaznosti.

Pravilna i zdrava ishrana u detinjstu može, takođe, biti prevencija hroničnim bolestima, kao što su dijabetes tip 2, hipertenzija i bolestima srca u kasnijem životu, isto kao i gojaznosti u detinjstvu i kasnijem životnom dobu.

STRES I HRANA
Menjanje navika u ishrani i prelazak na zdravu ishranu zahteva određeni plan i postupnost. Deca ne smeju da budu odjednom podvrgnuta velikim promenama na polju ishrane. Promene se moraju vršiti lagano i konstantno u atmosferi ljubavi i podrške, i samo tako osiguraćete se od nastanka poremećaja u ishrani u kasnijem životu. Vreme za obrok bi trebalo da bude vreme kada se ljudi sastaju da uživaju u hrani i međusobnom društvu. Jako je važno izbegavati svađe i stresne teme u konverzaciji za vreme obroka. Imajte na umu da je najveći procenat poremećaja u ishrani (anoreksija, bulimija) posledica čestih svađa roditelja za vreme obroka, što kod dece najčešće izaziva negativne emocije prema hrani.

Neretko, deca počinju da odbijaju određenu hranu, da bi privukli pažnju, ili mogu jesti manje tokom obroka što kasnije nadoknade grickalicama. Odrasli koji imaju naviku prejedanja kada su podvrgnuti stresu kažu da nalaze mir u hrani, i naučeni su da se okreću hrani u stresnim situacijama. Takvo prejedanje najčešće dovodi do gojaznosti, a u većini slučajeva javlja se u porodicama gde se hrana koristila u ranijem životnom dobu kao nagrada za uspeh ili kao kazna za neuspeh. Stoga izbegavajte da koristite hranu kao sredstvo za nagrađivanje ili kažnjavanje u procesu vaspitanja vašeg deteta. Ne stvarajte detetu naviku utehe u hrani u stresnim situacijama, mnogo veći efekat na uklanjanje stresa kod deteta izazvaćete ako detetu poklonite u takvim trenucima svoje društvo i pažnju, nego čokoladu. Takođe, svome detetu možete pomoći ako ga potstaknete da svoju negativnu energiju prenese u određenu fizičku aktivnost, igru iii sport, naročito kod dece koja su hiperaktivna.

ZAKLJUČAK ZDRAVA ISHRANA
Pravilna ishrana za decu od 6 do 12 godina je slična pravilnoj ishrani za odrasle.
Vodite računa da razlikujete pojam pravilne i zdrave ishrane od pojma dijetalne ishrane.

U današnje vreme novine su prebukirane raznim planovima ishrane, tj. dijetama za mršavljenje, koje organizam odraslog čoveka može da podnese bez negativnih posledica (proteinske dijete, kupus dijeta, UN dijeta, itd).

Deca moraju konzumirati hranu iz svih kategorija namirnica, sa tim da ćete voditi računa o količini hrane i kvalitetu serviranog obroka.

U planiranju obroka koristite namimice koje su bogate vitaminima i mineralima, a imaju limitiran procenat šećera, masti i soli.

Uopšteno, roditelji treba da pomognu deci da zamene ishranu praznu kalorijama, sa voćem, povrćem i žitaricama.
Uvedite vaše dete u zdravu ishranu još od najranijeg uzrasta, jer je ona za njega od vitalnog značaja. Time ćete postaviti kamen-temeljac za način ishrane koji će preovladavati i u kasnijem životu deteta, i budite sigumi da se bolesti kao što su astma, anemija, ekcemi, alergije, dijabetes, opstipacija, gastro-enteritis i koiitis, mogu izbeći ako se sa zdravom ishranom krene na vreme. Navedene izmene u ishrani vašeg deteta mogu vam se možda učiniti neisplative za kućni budžet, ali imajte na umu jednu neosporivu činjenicu da je zdrava ishrana dece jedna od najisplatljivijih investicija u njihovu, ma samim tim, i vašu budućnost.
Nastavak
Povezani tekstovi Pravilna ishrana dece

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *