Orasi nisu samo ukusni, vec su takođe puni hranljivih materija. Pogledajte neke od zdravstene prednosti oraha…

1. Orasi sadrže omega-3 masne kiseline

Ishrana bogata omegom-3 masnim kiselinama je ključna u smanjenju depresije, poremećaja pažnje usled hiperaktivnosti, raka i Alchajmerove bolesti, takodje postoje jasni dokazi da omega-3 kiseline utiču na brojna inflamatorna oboljenja kao što su reuma, artritis i Kronova bolest.

2. Smanjuju rizika raka dojke

Prema istraživanju Marshall Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji, konzumiranjem otprilike oko 28 polovice orasa dnevno obezbeđuje antioksidante i fitosterole koje pomažu u smanjenju rizika raka dojke. Miševi su hranjeni dnevno po istoj dozi jednog čoveka ekvivalentno od dva unca (60g) orasa. U poređenju sa miševima sa kontrolisanom dijetom, kod miševa hranjenih orasima tumor dojke se znatno smanjio kao i da je sama brzina rasta tumora smanjena.
orasi i zdravlje

3. Dijabetes

Žene koje su prijavile da su konzumirale 30g oraha, najmanje pet puta nedeljno su smanjile rizik od diabetes tipa 2 za otprilike 30 procenata, kažu istraživači sa Harvarda Škole Javnog Zdravlja.Mono i polunezasićene masti u orasima su dobre za osetljivost na insulin.

4. Orasi sadrže antioksidanse koje poboljšavaju zdravlje srca

Jedna nova studija sa Univerziteta Scranton iz Pensilvanije je pokazala da orasi imaju visoko kvalitetne antioksidanse i mešavinu više pomoćnih antioksidansa nego bilo koja druga vrsta orašastih plodova.

5. Orasi pomažu vam u borbi protiv stresa

Ishrana bogata orasima i uljem od oraha, moglo bi pomoći vašem telu da se izbori sa stresom. Istraživanja objavljenja prošle godine u ˝Journal of the American College of Nutrition˝ pokazali su da orasi i ulje od oraha smanjuju krvni pritisak. Istraživači su obrazložili da je studija pokazala da primenom oraha u ishrani štiti naše telo od stresa.

Ulje od oraha sadrži bogatu orašastu aromu i daje opori ukus. Pimenjivanjem lokalno na površinu kože, ulje je štiti od isušivanja. Takođe se koristi i u kuhinji i kao bazno ulje u tradicionalnoj medicini kao npr. u terapiji masažom, aromaterapiji, u farmaceutske svrhe i u kozmetičkoj industriji.

Konzumiranjem šake oraha dnevno, sebi ste obezbedili preporučenu dnevnu količinu većine minerala, vitamina i biljnih proteina.

Bez obziraira što se kod oraha najčešće koristi plod, nije za zanemarivanje ni lekovitost njegovog lišća. Narodna medicina preporučuje da se čaj od lišća oraha pije u slučajevima skofuloze i katara željuca i creva, a da se kupke, ili oblozi stavljaju kad dođe do upale oka, ili se rana zagadi.
Kad je već o orahu reč u tradicionalnoj medicina se koristi i zeleni plod. Pošto je izuzetno bogat vitaminom Cstavlja se u med i daje malokrvnoj deci.