hladno cedjena uljaZašto su bolja hladno ceđena ulja?
Semenke lana, maka ili soje, kao i plod oraha, glavni su izvori omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina, koje su ključni faktori snažnog imuniteta. Ulja iz ovih plodova dobijaju se pomoću specijalnog postupka, zbog čega zadržavaju sve korisne supstance…

Početkom 20. veka procenat smrtnosti od teških oboljenja poput raka i kardiovaskularnih bolesti bio je, srazmerno broju stanovnika, nekoliko stotina puta manji nego danas. Ovo se objašnjava ne samo činjenicom da životna okolina nije bila toliko zagađena, već i time što je ishrana bila mnogo zdravija. Omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline učestvuju u izgradnji ćelijske membrane i proizvodnji hormona, ali su i ključni faktor snažnog imuniteta. Ovim vrednim supstancama bogate su semenke lana, soje, maka i jezgro oraha, a u uljima koja se iz njih dobijaju hladnim ceđenjem sačuvan je maksimalan procenat hranljivih supstanci.

Zašto je hladno ceđeno ulje zdravije od rafinisanog?
U procesu industrijske rafinacije iz ulja se eliminišu slobodne masne kiseline, fosfolipidi i minerali, izbeljivanjem se uklanjaju hlorofil i beta-karoten, a uništavaju se korisne materije poput tokoferola (vitamin E) i fitosterola. S druge strane, hladnim ceđenjem moguće je sačuvati optimalnu količinu korisnih materija, a to se naročito
odnosi na omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline, zbog čega se tako proizvedeno ulje preporučuje kao obavezan sastojak ishrane.

Hladno cedjeno laneno ulje
Proizvodi se hladnim ceđenjem semena lana, a uz plavu ribu najbolji je izvor omega-3 masnih kiselina. Budući da ga svetlost i kiseonik lako uništavaju, treba ga čuvati u tamnim, dobro zatvorenim staklenim bocama i u frižideru. Koristi se za hladna jela, a nikako za kuvanje, jer visoka temperatura uništava omega kiseline.
Dejstvo: Zahvaljujući bogatstvu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, laneno ulje koristi se u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova, malignih ćelija, protiv artritisa, problema sa kožom (psorijaza, ekcem, alergije) i stresa. Pored toga, laneno ulje pomaže u zaštiti od upala, sprečava taloženje vode, jača imunitet, te se preporučuje u trudnoći i tokom dojenja. Ubrzava oporavak mišića nakon velikih napora, pomaže u lečenju uganuća, iščašenja, podliva i masnica. Ubrzava metabolizam tako što stimuliše takozvane smeđe masne ćelije i olakšava gubitak telesne mase.

Orahovo ulje
Orahovo ulje dobija se iz jezgra oraha i sadrži 50% linolne, 30% oleinske i 5% alfa linolenske kiseline, dok su loše – zasićene masne kiseline minimalno zastupljene.
Dejstvo: Povoljno utiče na rad štitaste žlezde, pozitivno utiče na stanja kože, a koristi se i kao astrigent. Zlatnožute je boje, ima prepoznatljivu aromu i sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Za spoljnu upotrebu ovo ulje koristi se u nerazblaženom obliku, i to za negu suve i oštećene kose -vlasi se hrane, štite od spoljnih uticaja i vraća im se prirodni sjaj. Upotreba: Tri puta dnevno, pre jela ili uz obrok (dresing za salatu), popiti kafenu kašičicu ovog ulja. Napomena: Ulje oraha potrebno je čuvati na hladnom i mračnom mestu jer lako užegne.

Makovo ulje
Ulje semena maka proizvodi se mehaničkim postupkom hladnog presovanja čime su sačuvana njegova prirodna svojstva i biološki važni sastojci. Nutritivnu vrednost čine mono i poli nezasićene masne kiseline i vitamin E. Specifičnog je mirisa, ukusa i boje. Sadrži najviše linolenske kiseline i visokovredne minerale fosfor, kalijum, magnezijum i gvožđe.
Dejstvo: Hladno ceđeno ulje maka bez alkaloida koristi se za pripremu hrane. Pomaže pri varenju, lečenju tromboze i embolije, normalizuje nivo holesterola u krvi, jača odbrambeni sistem organizma, povećava koncentraciju, jača nerve, umanjuje bol, smiruje, uspavljuje, usporava starenje. Sprečava gubitak koštane mase i naročito se preporučuje ženama posle četrdesete godina života.
Upotreba: Piju se tri puta po jedna ili dve kafene kašičica pre jela ili uz obrok, kao dresing za salatu.