cinkNedostatak minerala cinka u organizmu manifestuje se poremećajima i tegobama kao što su opadanje kose, usporen rast, dijareja, impotencija, lezije na koži i očima, kao i gubitak apetita.

Cink je esencijalni mineral koji se nalazi u skoro svim ćelijama i neophodan je za stimulaciju proizvodnje oko 200 enzima. Podržava imunološki sistem i ima važnu ulogu prilikom zarastanju rana, pomaže stvaranju osećaja za ukus i miris i neophodan je u sintezi DNA (naslednog materijala).

Mineral cink takođe utiče na pravilan rast i razvoj ploda tokom trudnoće, ali i razvoj u detinjstvu i adolescenciji. Na ćelijskom nivou, veoma je važan za regulisanje nivoa proteina i funkciju ćelijskih membrana, što govori u prilog njegovom antioksidantnom delovanju. Cink učestvuje u održavanju normalnih vrednosti serumskog testosterona i neophodan je za transport vitamina A iz jetre.

Naše telo sadrži izmftJu 1.5 i 2.5 grama cinka, a najveća količina ovog minerala nalazi se u bubrezima, jetri, gušterači, očima, prostati i kostima. Međutim, ovi organi nisu depoi cinka, tako da je adekvatan dnevni unos ovog minerala presudan za normalno funkcionisanje organizma.

Nedostatak cinka

Manjak cinka u organizmu najčešće je uzrokovan smanjenim unosom ili lošom apsorpcijom. Znaci nedostatka cinka manifestuju se tegobama kao što su opadanje kose, usporen rast, dijareja, impotencija, lezije na koži i očima, kao i gubitak apetita. Rezerve cinka u našem organizmu su minimalne, tako da je neophodno da se svakodnevno unosi hranom.

Hrana bogata cinkom

Cink sadrže mnoge namirnice, ali daleko najviše ima ga u ostrigama. Takođe, dobri izvori cinka su crvena mesa i iznutrice, mahunarke (pogotovo pasulj), jezgrasto voće (orah, lešnik).

Bolja apsorpcija postiže se kombinacijom cinka i hranom životinjskog porekla. Da bi se putem ishrane unelo 15 mg cinka, potrebno je da se pojede 520 g belog pasulja, ili 10 jaja, ili 1 kg pilećeg belog mesa ili 3 litra mleka.

Polovina od preporučene dnevne doze cinka u većini slučajeva unosi se putem hrane. Drugih 7.5 mg potrebno je nadoknaditi suplementacijom.

BLAGOTVORNO DEJSTVO CINKA

Neophodan je za sintezu naslednog materijala (DNA)
Jača imunološki sistem
Poboljšava mentalno zdravlje i koncentraciju hiperaktivne dece
Poboljšava apetit
Pospešuje fertilnost muškaraca i žena
Smanjuje vrednost homocisteina, te deluje antioksidantno
Smanjuje rizik od nastanka pneumonije kod dece
Snižava nivo šećera u krvi
Ima antialergijsko delovanje