lekovita bundevaUkusne bele semenke bundeve  i mesnati plod ove biljke ublažavaju tegobe izazvane uvećanjem prostate, olakšavaju mokrenje, pomažu u slučaju oboljenja žučne kese i bubrega i ublažavaju upalne procese u tankom crevu…

Bundeva – jednogodišnja biljka poreklom iz Amerike, masovno se gaji zbog ukusnog i zdravog ploda. Teži do 10 kg, spolja je pokrivena tvrdom korom, a unutrašnjost se sastoji iz narandžaste, izrazito “mesnate” pulpe i mnoštva semenki.

Lekovite bundevine semenke
Po lekovitim svojstvima naročito su poznate semenke, koje osim što daju vrlo kvalitetno, jestivo tamno ulje, sadrže i fitosterole (supstance slične hormonima), tokoferol (prirodni oblik E vitamina), belančevine, saharozu, selen u tragovima i mikroelemente (Mn, Zn, Cu). Aktivni sastojci iz ulja semenki bundeve blagotvorno deluju na mokraćnu bešiku opuštajući zgrčeni prstenasti mišić na njenom izlazu. Zbog visokog sadržaja cinka koji deluje terapeutski, bundevine semenke otklanjaju simptome i smiruju tegobe izazvane dobroćudnim uvećanjem prostate (seme bundeve ublažava simptome benignog adenoma prostate, ali ga ne smanjuje), povoljno delujući u slučaju smetnji pri mokrenju (učestalo i nepotpuno pražnjenje bešike).

Semenke bundeve sadrže veliku količinu retke fitomaterije kukurbitina koja je jedno od najefikasnijih prirodnih sredstava za eliminaciju crevnih parazita. Pored toga, bogate su i veoma kvalitetnim uljem koje pomaže osobama sa oboljenjima žučne kese. Semenke se mogu koristiti u količini od 10-20 g dnevno, u periodu od nedelju do mesec dana.

Lekovita pulpa
Bundevino “meso” je niskokalorično i sadrži mnoštvo korisnih oligoelemenata, najviše kalcijuma i magnezijuma, prirodna biljna vlakna neophodna za pravilno funkcionisanje organa za varenje, vitamine C i E, kao i posebne fitomaterije, karotenoide, koji joj daju prepoznatljivu narandžastu boju, a učestvuju u brojnim metaboličkim procesima. Sok isceđen iz mesnatog dela ploda koristi se za ublažavanje psorijaze, upalnih procesa u tankom crevu, kao i u slučaju hroničnog oboljenja bubrega.