jutarnja banana dijeta

za sta je dobra bananaNije tajna da teniseri i atletičari koriste banane za brzo podizanje energije potrebne za ogromna fizička naprezanja. Mi ih jedemo kao veoma ukusno, slasno voće ne razmišljajući da nam zahvaljujući svom biološki vrednom hemijskom sastavu mogu pomoći u prevenciji i lečenju mnogih bolesti.

Sastav
Banane sadrže veliku količinu ugljenih hidrata (20%), malo belančevina (1,4%) i sasvim malo masti (0.5%). Ostalo je voda. Bogate su vitaminima A, B1, B2, B6, C, D i PP. Od oligoelemenata i minerala značajan je sadržaj kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, joda i hlora. Energetska vrednost je znatna (100g banana daje 90 kcal ili 377kJ).

Bana je dobra za …
Zahvaljujući bogatom sadržaju magnezijuma i vitamina B6 banane smanjuju razdražljivost, normalizuju san i uopšte korisno deluju na celokupni nervni sistem. Ovo voće bogato kalijumom povećava koncentraciju i olakšava učenje.

Mnogi od nas su primetili da se bolje osećaju kada pojedu bananu, a isto zaključuju i oni koji pate od depresije. Banana sadrži triptofan koji se u organizmu pretvara u serotonin poznat kao hormon sreće. On nas opušta i poboljšava raspoloženje.

U stresu srce ubrzano radi, mišići su napeti, celokupni metabolizam je ubrzan, te se troši veća količina kalijuma. Zbog toga trpi naše srce, povećava se rizik od šloga i infarkta. Banane sadrže znatane količine kalijuma i smanjuju štetan efekat stresa.

Tegobe u PMS-u će biti manje ako jedete banane. One su bogate vitaminom B6 koji utiče na regulisanje nivoa glukoze u krvi, a time i na raspoloženje.

Banane su dobre kod bolesti srca i krvnih sudova
Banane su dobre za regulaciju krvnog pritiska. Imaju povoljan odnos kalijuma i natrijuma, te ubrzavaju izbacivanje tečnosti i snižavaju krvni pritisak.

Smanjuju rizik od infarkta i šloga. Samo jedna banana dnevno obezbeđuje više od 400mg kalijuma što smanjuje rizik od fatalnog moždanog udara za 40%. Ako ste pod povećanim rizikom da doživite srčani udar jedite ih svakodnevno – rizik se umanjuje za čitavih 40%.

Banana je dobra kod problema sa varenjem

Sluzokožu želuca čini otpornijom na kiselinu i nastanak čira. Oblaže sluzokožu i štiti je od agresivnog dejstava želudačne kiseline, te ublažava tegobe kod gastritisa i čira. Ubrzava zarastanje čira. To je jedino sirovo voće koje prija kod bolesti organa za varenje. Osobe koje pate od gorušice treba da pojedu bananu kada osete tegobe ili preventivno ujutru nakon buđenja.

Banana sadrže dosta biljnih vlakana tako da povećava volumen stolice, pokreće creva i omogućava borbu protiv zatvora bez korišćenja laksativa. Sa druge strane ona ubrzava normalizaciju stolice kod proliva. Može da se koristi od počtka lečenja dijareje. Ulazi u sastav dijetalne ishrane koja se koristi u lečenju proliva dece i odraslih.

Ako imate jutarnju mučninu zbog gastritisa ili prejedanja tokom predhodnog dana pojedite bananu. Smanjiće mučninu i gorušicu. Ona se preporučuje i trudnicama koje pate od jakih mučnina. One bi trebale da pojedu bananu još u krevetu čim se probude ne čekajući da mučnina preraste u jutarnje povraćanje.

Još neka lekovita svojstva

Banane sadrže dosta gvožđa, sprečavaju pojavu hipohromne anemije, a mogu i da pomognu kod njenog lečenja. Umiruju želudac pa pomažu kod mamurluka nakon pijanke. Osobe koje žele da smršaju mogu da ih koriste za užinu u kombinaciji sa malo orašastih plodova. Dobra su zamena za nezdrave i mnogo kaloričnije grickalice. Osim toga snižavaju stres i smanjuju potrebu za jelom. Kod odvikavanja od pušenja pomažu oporavak organizma od delovanja nikotina. U narodnoj medicini kora banane se koristi za skidanje bradavica.