vitamin EVitamin E sadrži antioksidante i zaceljujuća svojstva koja su idealna za lečenje oštećene kože i kose. Ulje sa vitaminom E može se primenjivati površinski ili se može konzumirati putem hrane ili suplemenata. Konsultujte vašeg lekara pre nego što počnete oralno da ga primenjujete.

Vitamin E je antioksidant koji uglavnom štiti kožu od efekata UV zračenja. Kada jedete hranu koja je puna vitamina E hranljive materije će proći kroz ćelijske membrane kože kao dodatak prirodnoj odbrani tela.

Gde se nalzi vitamin E

Napunite organizam dozom vitamina E tako što svakodnevno konzumirate proizvode od integralnog brašna, lisnato povrće, boraniju, pasulj, grašak, zelene salate, paradajz pire, plavi patlidžan i šargarepu.

Kako bi poboljšali izgled kože, kostiju i noktiju, redovno koristite borovnice, kupine, avokado, jer i u njima ima mnogo vitamina E. Vitamin E koji se nalazi u biljnim namirnicama odlično se kombinuje sa vitaminom A i drugim supstancama koje se rastvaraju u mastima.

Za šta je dobar vitamin E

Vitamin E ulje za kosu

Stimuliše rast kose. Redovno masiranje ulja sa vitaminom E na kožu glave poboljšaće cirkulaciju u toj oblasti kao i imuni sistem. Uzimanje suplemenata sa vitaminom E takođe će doneti iste koristi. Suplementi čak pružaju više koristi za kosu nego direktna primena ulja. Redovno uzimanje suplemenata poboljšaće rast kose.

Čini vašu kosu sjajnom. Masiranje ulja sa vitaminom E u kosu počevši od korena pa idući niz dlaku pružiće kosi hranljive materije i doprineće proizvodnji sebuma da bi kosa izgledala sjajnije. Možda će biti potrebno nekoliko meseci da bi se ostvarili željeni rezultati.

Oporavlja krajeve kose. Ako na kosu masirate ulje sa vitaminom E i ako ga ostavite na glavi tokom noći, to će pomoći da se oporave oštećene vlasi i krajevi kose. Sledećeg jutra isperite kosu, ponovo je masirajte i isperite svaki ostatak ulja. Korišćenjem balzama koji sadrži vitamin E efekti će biti još veći.

Leči ispucale usne i herpes. Stavljanje nekoliko kapi ulja sa vitaminom E na ispucale usne ublažiće problem. Ovo ulje je takođe idealno da ubrza proces ozdravljenja i da ukloni herpes na usnama koji je neprijatan za oko.

CELER

Celer sadrži ftalide supstance koje mnogućavaju arterijama da se šire, a smanjuju količinu hormona stresa, što sprečava kontrakciju krvnih sudova. Mada je divlji celer prilično rasprostranjen,

svrhu lečenja koristi se samo gajena biljka. Bogat je vitaminom E, A, C, a sadrži i sve vitamine iz B kompleksa.

Celer za otvaranje apetita

Pomešati po 25 g korena celera, komorača, lincure (Gentiana lutea) i kičice (Erithraea centaurium).Tri velike kašike te mešavine popariti litrom kipuće vode, kuvati 10 minuta a nakon toga ostaviti da odstoji 15 minuta pa procediti. Pije se tri puta na dan, po šolja pre jela.

Celerovo lišće za izbacivanje tečnosti

Celerovo lišće kuvati u mleku i piti toplo kao lek u slučaju otežanog mokrenja, reume i gihta.

Maslinovo ulje protiv visokog krvnog pritiska

Dobro izmešati pola šolj maslinovog ulja, 1 žumance i malo kandisa. Uzimati četiri puta dnevno, pre jela.

Maslinovo lišće za podmlađivanje

U 3 dl vode kuvati 20 list masline, dok se količina tečnosti ne smanji za trećinu. Procediti i zasladiti medom. Piti ujutro i uveče prejela.