biber

Biber, papar (Piper nigrum)
biber
Biber je, u stvari, plod biljke povijuše poreklom iz indijskog arhipelaga, a danas se gaji u celoj tropskoj Aziji, ekvatorijalnoj Americi i Africi. Od iste biljke dobijaju se crni i beli biber.

Crni biber dobija se tako što se nedozreli plodovi suše sve dok ne počne pod zubima da se lomi (prska). U toku sušenja zrna se smežuraju i dobijaju crvenkastomrku boju. Što je tamniji, teži i aromatičniji to je kvalitetniji.

Beli biber se dobija tako što se beru skoro zrele crvene bobice i drže 3-4 dana u vodi radi bubrenja i lakšeg ljuštenja i tek se onda suši. Biber svetlije boje je kvalitetniji.

Biber je ljut, papren, a miris aromatičan i draži sluzokožu, odnosno tera na kijanje kada se udiše. Ljutinu mu daje alkaloid — piperin koga ima oko 6%, a aroma potiče od eteričnih ulja (oko 1,5%). Crni biber ja oštriji od belog. Ove materije lako isparavaju, naročito iz mlevenog bibera.

Za šta je dobar biber
Biber u zrnu koristi se dosta u prehrambenoj industriji — u proizvodnji marinada, za kuvanu ribu, mesna jela i za pripremu kobasica. U domaćinstvu mleveni biber je univerzalni začin za supe, umake, ribu, meso, kobasice, jela, variva i salate. Biber predstavlja najvažniju komponentu u mešavinama začina za ribu, kobasice, kiseljenje povrća i dr. i u čuvenom “kariju”.

Biber lekovitost

Jela sa dosta bibera ne samo što su ukusnija i jačaju apetit, već štite od infekcija u organima za varenje i služe kao prirodni lek protiv nekih smetnji i bolesti organa za disanje. Naučno je dokazano da oni koji jedu veoma paprenu hranu ređe obolevaju od bronhitisa i astme. Paprena jela nesumnjivo štite organe za varenje od raznih infekcija prkoseći čak i lošim higijenskim uslovima stanovništva Indije, Pakistana, Tajlanda, Burme i drugih azijsko-afričkih zemalja.

Preporučuju se bar jednom dnevno ljuta jela ili čaša vode u koju je dodat mleveni biber. Paradajz sok sa mlevenim biberom je naročito koristan.

Još Hipokrit je propisivao za lečenje bronhitisa, astme i bolova u grudima — biber i sirće, stari rimski lekar Galen — beli luk, ljute paprike i senf. Danas se preporučuje jako začinjena supa kod problema sa sinusima, krčanja u plućima, bronhitisa i astme i emfizema i pileća supa sa dosta belog luka i bibera.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *