vucji trnVučji trn se ne jede svež, čak se kod nas veruje da je i otrovan. Prerađen se koristi kao vitaminski koncentrat i u lečenju rana, smrzotina, kožnih bolesti i čireva -u obliku ulja. U Rusiji prave od ovog voća marmelade, a Finskoj i Laponiji ga vekovima prerađuju u pekmez i njegov sok dodaju kao začin mesnim i ribljim jelima. U Nemačkoj je u upotrebi sirup pasjeg trna.

Vučji trn je u narodu poznat i pod nazivima pasji trn,sibirski ananas i vukodržica a latinski naziv je Hippophae rhamnoides.To je trnoviti, 2-3 m visoki grm ili manje drvo s tamnom, crvenosmedjom korom, koja je na mladim granama siva. Narandžasti okrugli plodovi su sočni, dozrevaju na ženskim biljkama od
kraja avgusta, a ostaju da vise na granama sve do početka zime.
Vučji trn voli peskovito zemljište. Raste najčešće uz obale reka i potoka, ali zbog lepog i dekorativnog lišća i plodova često se gaji kao ukrasni grm u baštama i parkovima.
Plodovi vučjeg trna imaju kiseo i malo aromatičan ukus. Sveži i nepreradjeni nisu dobri za jelo. U Rusiji ih upotrebljavaju za pripremu marmelada, a u Finskoj i Laponiji ih već vekovima prerađuju u pekmez i njihov sok dodaju kao kiseli začin mesnim i ribljim jelima. U Nemačkoj plodove pasjeg trna prerađuju na različite načine, a najčešće od njih pripremaju sirup. U nekim se zemljama ulje dobijeno iz plodova primenjuje u lečenju rana, smrzotina, kožnih bolesti i čireva.

Vučji trn sadrži više od 190 nutrijenata i fitonutrijenata važnih za funkcionisanje tela .
Bogat je flavanoidima pa smanjuje širenje raka , utiče na smanjenje bolova i upala i pomaže u redukciji telesne težine.
Ulje od vučjeg trna bogatofolnom kiselinom ( vitamin B9 ) , koja je od ogromne važnosti za regeneraciju DNK .
Antioksidativna snaga vučjeg trna je 70.000 prema lestvici ORAC .
Sadrži uljne enzime na čijem se dejstvu bazira odbrana od oksidativnog stresa , biljne sterole , 20 mineralnih elemenata uključujući gvožđe , bakar , mangan , selen…
Ima najveći procenat retke omega 7 masne kiseline ( 30% – 35% ) .
Ulje pasjeg trno je jedino poznato biljno ulje na svetu koje sadrži omega 3 , 6 ,7 i 9 masne kiseline zajedno.
Zbog svega toga ovo je jedna od najlekovitijih bobica na svetu.
Kao adaptogen ,vučji trn pomaže kod mentalnog i fizičkog stresa .
Njegovi sastojci čine ga nezaobilaznim saveznikom u održavanju lepote i podmlađivanju organizma .

Branje zrelih plodova vučjeg trna vrlo je teško zbog – trnova. Najbolje je jačim konopcem privući granu ispod koje je položena tkanina pa makazama šeći plodove. Da se sok ne bi iscedio ne treba ih sakupljati prstima.
Kiseli plodovi vučjeg trna kod nas se smatraju neupotrebljivim za jelo, pa i otrovnim. U prerađenom stanju, međutim, mogu da se koriste kao prirodni vitaminski koncentrati. Od isceđenog soka, koji dugo zadržava vitaminsku vrednost, pripremaju se marmelade, želei, sirupi, sokovi, umaci…

Lekovitost vučjeg trna

Zreli plodovi vučjeg trna sadrže flavonoide, minerale, mnogo jabučne kiseline, do 9% vitamina C, mnogo vitamina B1, B2 i B6 kao i dosta vitamina E, F i P. Plod se koristi protiv prehlade i kod povišene temperature, a od semenki, koje sadrže još više vitamina, priprema se čaj.

Sirup od vučjeg trna

Oprane i oceđene plodove dobro zgnječiti, preliti vodom i kuvati 3 minuta. Masu propasirati i u isceđeni sok umešati pola količine šećera. Sirup kuvati još 3 minuta, a zatim još vruće sipati u zagrejane tegle i odmah dobro zatvoriti. Po potrebi, uzimati 2-3 puta na dan po 1 kašičicu.