Kod nas se često za uvarke od lekovitog bilja koristi naziv čaj mada je čaj napitak od istoimene biljke.
Koje vrste čajeva postoje?vrste cajeva

Assam. Indijski čaj visoke klase, iz provincije Assam na severoistoku Indije. Napitak je pun i jak, te se mnogo koristi kao kvalitetan sastojak mešavine čajeva.

Darjeling. Najfiniji i najdelikatesniji mirišljavi indijski čaj sa Himalaja, sa visina iznad 2100 metara. Poseduje izvrsnu aromu i ukus. Popravlja kvalitet čajnih mešavina.

Cejlon. Najboljeg kvaliteta je onaj sa nadmorske visine iznad 1000 metara. Daje delikatesan i mirišljavi napitak. Najbolji je sa oznakom »High grown«.

Hyson. Kineski zeleni čaj, vrlo dobrog kvaliteta, izražene arome i veoma skup. »Young Hyson« se sastoji od sasvim mladih i nežnih listića, te je vrhunskog kvaliteta.

English hreakfest. Mešavina crnih čajeva, uglavnom kineskih, prijatnog mirisa i ukusa.

Gunpower. Tip zelenog čaja iz Indije, Cejlona ili Tajvana, kod kojeg je svaki list savijen u male kuglice. Daje delikatesan bledi napitak.

Ruski čaj. Čaj sa kavkaskih planina u Gruziji i zato se često naziva »Gruzijski čaj«. Proizvodi se u više tipova, ali po kvalitetu zaostaje za kineskim i indijskim čajem.

Kongo čaj. Sastoji se od zametaka nepravilnog oblika i poprečno savijenih krupnih listova čaja. Obično je aromatizovan jasminovim i dragim cvećem. Spada među crne čajeve poslednjeg kvaliteta.

Sve vrste čajeva sadrže znatne količine vitamina B, naročito riboflavina i nikotinske kiseline. Pet šoljica zelenog čaja može obezbediti četvrtinu dnevne potrebe za ovim vitaminima. Crni čaj je nešto siromašniji ovim vitaminima. Čajevi sadrže dosta mangana, flora, magnezijuma i kalijuma.

Kao i kafa i kakaovac, i čaj sadrži dosta kofeina i nešto malo teofilina i teobromina. Zavisno od načina kuvanja, šolja čaja sadrži više kofeina nego šoljica kafe. Namočeni čaj ima više kofeina, nego čaj iz kesica i instant čaj. Tanini u čaju smetaju apsorciji vitamina B1 i B12 i utiču na pojavu opstipacije. Cejlonski i indijski čajevi sadrže više tanina nego kineski, a zelenilčaj više nego crni.

Čaj sadrži i oksalate koji mogu vezati kalijum i tako može doprineti formiranju kalcijum-oksalata, tj. kamena u bubregu, kod osoba koje su naklonjene stvaranju kamena.

Kod kuvanja čaja najpre se rastvara kofein sa stimulativnim dejstvom, a tanin se u napitku pojavljuje pri dužem kuvanju i može izazvati tzv. čajnu disperziju. Zato se preporučuje da se čaju doda mleko, koje vezuje tanine.

KUPOVINA I ČUVANJE
Kupovati: dobro zatvorena pakovanja, sa potrebnim oznakama o kvalitetu. Čaj gubi aromu i svežinu kada je izložen vazduhu, svetlosti i vlazi.

Čuvati ga na hladnom, u tamnim i zatvorenim sudovima koji ne propuštaju vazduh i vlagu, najbolje u staklenim zatvorenim posudama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *