pomelo2Pomelo je najkrupnije citrusno voće čvrste kore koja se lako ljušti. Može se naći u rasponu boja od bledo zelene pa sve do žute sa brojnim uljnim žlezdama. Po obliku je okrugao ili duguljast sa devet do četrnaest odeljaka u sredini koja može biti bledo-žućkasta ili ružičasto žuta. Sok pomela je sladak ili gorak, a ponekad je i pikantno sladunjav. U sebi sadrži veći broj šećera.

Pomelo pruža mnoge blagodeti koje ćemo ubrzo i videti:

1. Prevencija infekcije mokraćnih puteva (UTI):
Infekcija mokraćnih puteva (UTI) je bakterijska infekcija koja pogađa urinarni sistem. Urinarni sistem je zaslužan za stvaranje, prikupljanje i odstranjivanje mokraće. Sastoji se od bešike, dva uretera, dva bubrega, uretee i sfinkter mišića. Pomelo je bogat vitaminom C koji pomaže u prevenciji infekcije mokraćnih puteva. Pored toga, pomaže trudnicama tako što umanjuje često nadimanje. Vitamin C u pomelu je koristan zahvaljujući svom aciditetu koji se bori protiv bakterija u urinarnom traktu.

2. Omogućava brže zaceljenja rana:

Rane se obično zadobijaju posekotinom, udarcem ili nekom drugom aktivnošću kojom se oštećuje koža. Oporavak obično iziskuje zamenjivanje oštećenog tkiva novim i taj proces može dugo trajati. Vitamin C je upravo ono što vam je potrebno da biste povećali sposobnost rane da se zaceli. Vitamin C iz pomela je bogat kofaktor enzimima koji su aktivni sastojak u razvoju kolagena, proteina uz čiju pomoć koža brže zarasta.

3. Prevencija anemije:

Ovo stanje je izazvano nedostatkom crvenih krvnih zrnaca u telu ili čak hemoglobina. Istraživanja su pokazala da pomelo pomaže asimilaciju i apsorpciju gvožđa u telu i time ublažava stanje anemičnosti. Prema tome, umesto korišćenja suplemenata gvožđa savetuje se konzumiranje pomela.

5. Prevencija prehlade i gripa:

Obična prehlada se odnosi na virusnu infekciju gornjeg respiratornog trakta. Izaziva je pregršt virusa pa je prema tome i lečenje teško. Na kraju imunitet igra presudnu ulogu u odbrani od gripa. U pomelu ima dovoljno vitamina C koji pomaže antitelima da čuvaju organizam od virusa i bakterija koji mogu prouzrokovati infekcije disajnih puteva.

6. Regulisanje krvnog pritiska:

Pomelo je koristan kod regulacije krvnog pritiska zahvaljujući visokoj koncentraciji kalijuma. Kao što svi znamo, kalijum je važan za regulisanje nivoa krvnog pritiska. Pomelo je veoma koristan onima sa povišenim krvnim pritiskom jer sprečava hipertenziju koja može biti smrtonosna ukoliko se ne leči.

7. Zaustavljanje osteoporoze :

Osteoporoza podrazumeva gubitak gustine koštane mase koja ide uporedo sa gubljenjem minerala kalcijuma iz kostiju. Oni koji boluju od ove bolesti su izloženi prelomima, a bolest najčešće pogađa starije članove društva. Pomelo pomaže u lečenju ove bolesti jer povećava zdravlje kostiju i u mnogome smanjuje rizik da kosti postanu krte i lomljive.

8. Lečenje konstipacije:

Konstipacija je problem sa crevima a karakterišu je slabi pokreti creva. Pomelo u sebi sadrži veoma veliki broj vlakana koja su dovoljna za očuvanje normalnog pokretanja creva, a pritom preventivno deluje na stvaranje hemoroida i raka debelog creva.

9. Pomaganje u gubljenju kilaže:

Voće pomelo je upravo ono što vam je potrebno da biste izgubili na težini jer u sebi sadrži supstance koje tope masne naslage i time dovode do smanjivanja indeksa telesne mase. Pored toga, vlakna se duže vreme zadržavaju u stomaku i osoba stiče osećaj sitosti. To znači da ćete imati manju potrebu za hranom i mršavićete prirodnim putem.