ishrana za zuc

Osnovna funkcija žučne kese je sačuva žuč. Žuč je žućkasto-smeđa tečnost koju proizvodi jetra i odgovorna je za razgrađivanje i varenje masne hrane u tankom crevu. Najčešća komplikacija žučne kese jeste kamen u žuči, koji predstavlja kristalizovan suvišni holesterol.

Žučna kesa je, kao što smo rekli, rezervoar žuči, smešten u istoimenom udubljenju desnog režnja jetre. Njena dužina je od 7 do 10 centimetara, a širina od 3 do 4 centimetara na njenom najširem delu. Njena zapremina je od 30 do 50 ml. Ipak, ovaj organ ima razne varijacije kada je u pitanju njegov izgled i one nastaju još u četvrtoj nedelji embrionalnog razvoja. Normalan izgled žučne kese sreće se u 70% slučajeva. Pored toga, žučna kesa može biti presavijena, dvostruka, levostrana, a u izuzetno retkim slučajevima, žučna kesa može i da nedostaje.

Žuč je tečnost koja učestvuje u varenju i nju proizvodi jetra, a žučna kesa je skladišti. Osim što apsorbuje mast, ima ulogu i u izlučivanju holesterola, bilirubina, bakra i gvožđa. Glavna aktivna komponenta žuči jesu žučne kiseline. One se izlučuju u dvanaestopalačno crevo i reasorbuju, odnosno vraćaju se u završni deo tankog creva, odakle venskim putem ponovo dospevaju u jetru. Kada dođe do disbalansa koji izaziva zdravstveni problem žučne kese, primenjuju se razne žučne dijete koje ovaj problem mogu da ublaže.

ishrana za zuc

Šta jesti posle operacije žuči

Oporavak u periodu neposredno posle operacije je jako važan i zato se morate podvrgnuti takozvanoj žučnoj dijeti. Mi ćemo vas uputiti u to kako treba da izgleda ishrana posle operacije žučne kese.

Žučna dijeta se primenjuje kod osoba koje boluju od žučnog kamenca ili drugih bolesti žučne kese, kao i kod onih osoba koje su u fazi oporavka nakon operacije žučne kese. Kod žučne dijete se zabranjuju sve namirnice koje izazivaju grčenje žučne kese. Pre svega se preporučuje da se obroci podele na manje, a da ih bude više.

Ako imate problema sa žučnom kesom i ako ste u period oporavka posle operacije žuči, trebalo bi da konzumirate 5 do 6 obroka dnevno. Takođe treba da pijete tople čajeve u većim količinama i voćne sokove koji ne smeju biti hladni. Savetuje se da posle obimnijeg obroka legnete barem na pola sata i da na prednji deo žučne kese stavite toblu oblogu ili termofor ukoliko ima potrebe za tim.

Što se hrane tiče, važno je da ne bude ni pretopla, ni prehladna. Najvažnije je da u ishrani bude što manje masti i da se u pripremi obroka koristi maslinovo ulje ili neko drugo ulje biljnog porekla. Maslac treba da koristite u što manjoj meri. Svinjsku mast izbegavajte u potpunosti. Vaša ishrana treba pretežno da sadrži ugljene hidrate (med, brašno, hleb) i mlečne belančevine. Belančevine životinjskog porekla možete uzimati u normalnim količinama. U slučaju akutnih bolova, ishrana se ograničava samo na čaj i zaslađenu vodu. Najbolje je da se suzdržavate od hrane dok traju bolovi.

Piće koje konzumirate treba da bude mlako i ne preterujte sa zaslađivačima. Tečnost možete unositi na svaka dva sata. S poboljšanjem stanja u ishranu možete uključiti sveže ceđene sokove (opet ne hladne) i pasirano bareno voće i povrće, pšenicu i rižu za razređenim mlekom. Dva do tri dana dodajte nemasnu supu s rižom, grizom ili testeninom bez jaja, razređeno mleko i nemasni keks. Daljim poboljšanjem stanja postepeno se dodaju i ostale namirnice koje su dozvoljene kod hroničnih oboljenja žučne kese.

Najvažnije je da jedete manje, ali češće obroke. U ishranu unesite male količine nemasnih proteina, kao što su meso od živine, riba i nemasni mlečni proizvodi, zajedno sa voćem, povrćem i integralnim žitaricama. Izbegavajte masnu, prženu i tešku hranu. Postepeno možete povećavati unos vlakana u ishrani jer vam ona mogu pomoći da normalizujete rad creva i smanjite rizik od dijareje ili zatvora. Takođe treba da znate da je nakon operacije žučne kese otežano varenje pića sa kofeinom i mlečnih proizvoda. Naravno, sve ovo primenjujte uz konsultacije sa svojim lekarom.

Ishrana posle operacije žuči dozvoljene namirnice

Ishrana nakon operacije žuči podrazumeva spisak dozvoljenih i zabranjenih namirnica, a mi ćemo vam taj spisak predstaviti:

 • Supa ‒ nemasna supa od mesa, supa od povrća sa zaprškom na maslacu ili ulju; u supu možete dodati testenine bez jaja, rižu ili griz
 • Meso ‒ teletina, belo meso, riba, ćureća šunka
 • Povrće ‒ krompir-pire, spanać, šargarepa, keleraba, tikva, blitva; najbolje je da bude pasirano i bareno, poliveno ili zaprženo na maslacu ili ulju
 • Testenine ‒ prepečen beli hleb ili dvopek, peciva generalno, biskvit, piškote, palačinke, sve kuvane testenine za čiju pripremu je potrebno malo jaja; za žučnu dijetu su dozvoljene i testenine s krompirom ili brašno s krompirom (tzv. krompirovo testo).
 • Slatka jela ‒ zaslađena kuvana pšenica ili riža, marmelada, džem,med
 • Ostala jela ‒ riža, sveži kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice
 • Salate ‒ zelena salata, blitva, cvekla; sve ove salate začinite limunovim sokom ili uljem
 • Voće ‒ kod žučne dijete možete konzumirati sve vrste voća i voćne sokove
 • Piće ‒ čajevi, kakao, mleko, kafa koja ne sme biti jaka

Dijeta posle operacije žuči zabranjene namirnice

Kod žučne dijete nije dozvoljeno da unosite:

 • Jaja
 • Svinjsku mast, margarin, loj
 • Slaninu, suvo meso, kobasice, pečeno i pohovano meso, svinjetinu, govedinu, divljač, salamu, viršle, konzervirane mesne prerađevine, sardine
 • Crni i beli luk, krastavac
 • Sireve koji nisu mladi
 • Pečeni ili restovani krompir, grašak, sočivo, rotkvice, kelj, kupus
 • Dunje, dinje, lubenice
 • Bademe, orahe, lešnike
 • Hleb i testo koji sadrže kvasac i mnogo maslaca i jaja
 • Papriku, feferone
 • Sva alkoholna pića, naročito rakiju i hladno pivo

Ako ste u periodu oporavka nakon operacije žučne kese, veoma je važno dase pridržavate ovog spiska dozvoljenih i zabranjenih namirnica, kako biste ste se što brže oporavili i kako ne biste izazvali nepotrebne komplikacije.

Dijeta posle operacije žuči ne mora nužno biti naporna jer vam je na raspolaganju veliki broj namirnica koje možete konzumirati ukoliko ste u periodu oporavka. Na vama je samo da se pridržavate spiska zabranjenih i dozvoljenih namirnica i budete kreativni u pravljenju svog jelovnika i tako ubrzate svoj oporavak.