vitamini zaMoglo bi se reći da o ovim dragocenim supstancama znamo sve, ili – gotovo sve. Ipak, ne bi bilo zgoreg upoznati se s njihovim dejstvom na pojedine delove organizma. Dakle, na koji način vitamini poboljšavaju funkcije mozga, srca, bubrega, reproduktivnog sistema, kože…
Mediji nas bez prestanka bombarduju činjenicama koje dokazuju važnost unošenja vitamina u organizam. Odavno znamo da su neophodni za sve procese u organizmu, da jačaju imunitet i da njihov nedostatak može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Međutim, je li vam poznato kako neke od ovih dragocenih supstanci deluju na pojedine organe i zašto su neophodne za njihovu funkciju i zaštitu?

Vitamini za… MOZAK I NERVE
Nedavna istraživanja pokazala su da povišen nivo vitamina B, C, D i E u organizmu znatno poboljšava mentalne sposobnosti i pamćenje.
Vitamini B-grupe (pre svih B1 – tijamin) pospešuju regeneraciju nervnog tkiva, pozitivno utiču na čovekovo duševno zdravlje, otklanjaju psihičke smetnje, umor i depresiju, poboljšavaju koncentraciju.
Vitamin B6 (piridoksin) neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, ali i za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje i bioritam.
Šta treba da jedete za mozak i nerve? Goveđu džigericu, ribu, pasulj, semenke suncokreta, integralne žitarice, spanać, orahe, pivski kvasac…

VITAMINI ZA LEPOTU
Vitamin A pospešuje stvaranje kolagena, stimuliše cirkulaciju i regeneraciju tkiva, obezbeđuje elastičnost kože i usporava nastanak bora. Osim toga, sprečava nastanak akni i ekcema te štiti kožu od štetnog uticaja sunčevih zraka.
Vitamini B-grupe štite kožu i sluzokožu od pucanja, ublažavaju crvenilo i iritacije, sprečavaju upale i depigmentaciju, pospešuju hidrataciju i stvaranje novih ćelija…
Vitamin C ublažava štetne uticaje preteranog izlaganja kože suncu. Takođe, sudeluje u sintezi kolagena, ubrzava zarastanje rana, vraća koži vlažnost i sposobnost regeneracije, smanjuje otok i crvenilo, štiti od infekcija, reguliše pH (kiselost kože).
Vitamin E štiti kožu od starenja i usporava nastanak bora. Takođe, regeneriše kožu, jača njen imunitet i sprečava nastanak oštećenja.
Novija istraživanja ukazuju na to da vitamin K utiče na smanjenje tamnih kolutova oko očiju i modrica na koži. Da bi se postigao takav efekat, ovaj vitamin se u kremama kombinuje s vitaminima A, C i E.
Šta treba da jedete? Mnogo voća i povrća, celovite žitarice, brokoli, jaja, maslinovo i suncokretovo ulje, živinsko meso…

Vitamini za…OČI
Vitamin A povoljno utiče na noćni vid i suzni film oka, olakšava neprijatne tegobe uzrokovane sindromom suvog oka.
Vitamini C, D i E kao snažni antioksidansi smanjuju rizik od nastanka katarakte, senilne de generacije žute mrlje i povišeno očnog pritiska.
Šta jesti za bolji vid?:šargarepu,bundevu, kajsije, peršun, dinje, paradajz, agrume, papriku, morsku ribu, mleko, masline, soju, brokoli.

Vitamini za bolji sluh
Rezultati dvadesetogodišnjeg američkog istraživanja, u kojem je učestvovalo više od 51.000 ispitanika, potvrdili su da se gubitak sluha smanjio za 20 odsto kod osoba koje su redovno uzimale folnu kiselinu.
Naučnici su takođe dokazali da te-rapija vitaminom E može vratiti sluh osobama koje su ga iznenada, iz nepoznatog razloga, izgubile.Ovaj snažni antioksidans može popraviti oštećenja unutrašnjeg uha uzrokovana bukom ili delovanjem nekih lekova.
Šta treba da jedete? žuto i crveno povrće i voće, mahunarke, jaja, ribu, kupus, masiinovo ulje

Vitamini za…KOSTI I ZUBE
Vitamin C smanjuje rizik od nastanka bolesti zglobova, poput artritisa. Takođe, sprečava oboljenja zuba i desni.
Vitamin D sprečava gubitak koštane mase i smanjuje rizik od preloma. S kalcijumom, vitamin D pomaže u sprečavanju i tretiranju osteoporoze. Odgovarajuća količina ove vredne supstance neophodna je za apsorpciju kalcijuma i fosfora, koji imaju ključnu ulogu u izgradnji kostiju i zuba.
Vitamin K veoma je važan za zdravlje kostiju.
Šta jesti za kosti i zube? Voće i povrće (naročito citruse), sir, puter, morsku ribu, brokoli, spanać…

DISAJNI ORGANI
Vitamin A umanjuje štetno dejstvo zagađenog vazduha i obnavlja površinski sloj pluća.
Istraživači Univerziteta Kornel ustanovili su da redovno uzimanje vitamina E snižava rizik od nastanka hronične opstruktivne bolesti pluća za deset odsto. Ovaj vitamin smatra se odličnom prevencijom zabolesti pluća jer štiti telo od slobodnih radikala – molekula koje oštećuju ćelije disajnih organa.
Šta treba da jedete? Zelenu salatu, maslačak, avokado, jaja, orašaste plodove…
Vitamin A pomaže proizvodnju zdravog sebuma u koži glave, kosi daje sjaj i gustinu, a noktima čvrstinu.

Vitamini za…SRCE

Usled nedostatka vitamina B-grupe, posebno B6, B9 (folne kiseline) i B12, nagomilava se homocistein, aminokiselina iz belančevina životinjskog porekla, koja podstiče i ubrzava aterosklerozu.
-Dve velike studije nedvosmisleno su pokazale da su osobe koje sve godine uzimaju najmanje 100 i.j. vitamina E – izložene 41 odsto manjem riziku od nastanka bolesti srca i krvnih sudova.
Šta jesti za zdravo srce? Pivski kvasac, integralni hleb, žumance, bademe, orahe, karfiol…

Vitamini za…JETRU
Vitamin C čisti jetru i čuva zdravlje ovog vitalnog organa.
Vitamin E smanjuje rizik od nastajanja raka jetre kod ljudi u srednjim ili poznim godinama.
Vitamin K smanjuje rizik od nastanka karcinoma jetre.
Šta jesti? integralne žitarice, jabuke, narandže, maslinovo ulje, brokoli, kupus…

Vitamini za…ŽELUDAC I CREVA
Vitamin A ima važnu ulogu u zaštiti crevne sluzokože od bakterija. Pozitivno deluje u slučaju čira na želucu i Kronove bolesti.
Vitamini C i E ublažavaju upale i obnavljaju zidove creva.
Vitamin B3 “pomaže optimalno funkcionisanje probavnog trakta i obezbeđuje apsorpciju nutrijenata.
Vitamin B12 štiti i obnavlja nervne ćelije organa za varenje, naročito debelog creva.
Šta treba da jedete? Grašak, paradajz, koprivu, džigericu, jaja, kvasac, crnu ribizlu, šipurak, limun…

Vitamini za…ZA KOSU I NOKTE
Vitamini B5 sprečava opadanje kose i pojavu sedih vlasi, ubrzava rast dlake i regeneriše je. Obezbeđuje noktima čvrstinu i elastičnost.
Vitamini B6 i B12 sprečavaju opadanje kose i pomažu stvaranje melanina, koji kosi daje boju i pigmentaciju sprečava oštećenje krajeva vlasi i listanje noktiju…
Vitamin E poboljšava cirkulaciju kože glave, obnavlja vlasi i pozitivno utiče na kvalitet noktiju. Vitamin H popravlja strukturu kose, ubrzava njen rast
Šta jesti? Goveđu džigericu, meso, radič, kesten, spanać, kelj, blitvu med, limun, narandže, lešnike, celovite žitarice, soju…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *