vitamin D

Osim što je važan za zdravlje kostiju,vitamin D štiti od zimske depresije, jača imunitet, smanjuje sklonost ka respiratornim infekcijama i – podmlađuje!
vitamin D
Kad se pomene vitamin D, prvo na šta pomislimo jeste zdravlje kostiju, međutim, malo se zna da ova blagotvorna supstanca ima važnu ulogu u sprečavanju zimske depresije, da jača imunitet i sprečava pojavu respiratornih infekcija. Naučnici iz Danske zaključili su da osnovni činioci imunološkog sistema, takozvane T-ćelije – ne funkcionišu pravilno ukoliko u organizmu nema dovoljno vitamina D. Njihove kolege s Medicinskog fakulteta u Tokiju utvrdile su da redovno uzimanje vitamina D čak 800 puta efikasnije štiti od gripa nego vakcinisanje.

Koliko vitamina D dnevno treba unositi?

Prema međunarodnim zdravstvenim standardima, deca treba da unose pet mikrograma ili 200 IU (internacionalanih mernih jedinica) vitamina D , a odrasli – deset mikrograma ili 400 IU na dan. Međutim, pojedini stručnjaci savetuju da se u jesen i zimu doza udvostruči, jer je koža tad ređe izložena suncu, pa proizvodi znatno manje vitamina D.
Vitamin D treba da unosite svakodnevno, jer je to garancija da ćete zimu pregurati zdravi. Ipak, budite obazrivi i držite se preporučenih doza, jer preterana količitia ovog vitamina može štetiti.

Postoji li mogućnost da se predoziramo ovim vitaminom?

Ako organizmu obezbeđujete vitamin D preko hrane ili sunčajući se – ne postoji mogućnost predoziranja. Međutim, ukoliko ga uzimate u obliku pilula, sirupa ili nekih drugih preparata, a pritom znatno prekoračujete dozu (unosite četiri puta više od propisane količine), i to u dužem periodu – moguća je intoksikacija.

Koji su znaci trovanja?
Predoziranje vitaminom D uzrokuje klasične simptome trovanja: bolove u stomaku,mučninu, povraćanje, preznojavanje, drhtanje i malaksalost, koji uglavnom prolaze sami od sebe, nakon prestanka uzimanja suplemenata.

Šta sve može izazvati nedostatak vitamina D?
Manjak vitamina D u organizmu slabi kardiovaskularni, nervni, imunološki i lokomotorni sistem, uzrokujuću brojne psihičke probleme, reumatske bolesti, osteoporozu, autoimune poremećaje i promene na koži. S druge strane, povišen nivo vitamina D u krvi može dovesti do otkazivanja bubrega.

Na koji se način ispoljava deficit vitamina D?
Nedostatak vitamina D može se otkriti jedino pri analizi krvne slike. Međutim, sigurno ćete uočiti signale koje vam telo šalje ukoliko mu treba više ovog nutrijenta: kosti postaju lomljive, a zubi skloniji karijesu; nokti, koža i kosa ispucali, beživotni i bez sjaja; češće se javljaju infekcije urogenitalnog i respiratornog sistema te bolovi u mišićima i zglobovima…

Blagodet za zrelu kožu!
Ako niste znali: Osim što koristi organizmu, ovaj čudesni vitamin i podmlađuje!
Poboljšava tonus i elastičnost kože, otklanja staračke fleke, pege i podočnjake, zateže kapke, ublažava bore i prevenira nastanak novih nabora na koži. Prema tvrdnjama stručnjaka, ako svaki dan u organizam unosite 200 IU vitamina D – izgledaćete mnogo mlađe! Koža će vam biti zategnuta i baršunasta, nokti čvrsti, a kosa blistava i bujna!

VITAMINA D NAJVIŠE IMA U

-masnoj ribi (sardina, tuna, losos, skuša, moruna, haringa, pastrmka, iverak…)
-iznutricama (džigerica, bubrezi i srce)
-mleku i mlečnim proizvodima (kefir, jogurt, kajmak, pavlaka, mileram, mocarela, feta, rikota, mladi kozji sir…)
-jajima
-uljima, a naročito u ulju izjetre bakalara, hladno ceđenom maslinovom ulju, suncokretovom, susamovom, kukuruznom i bundevinom ulju
-integralnim žitaricama (ječam, ovas, raž, proso i heljda)
-korenastom povrću (šargarepa, peršun i čičoka)
-pečurke (šampinjoni, šitake, lisičarke i bukovače)
-narandžastom voću (kajsije, pomorandže i mandarine)
-orašastim plodovima (kikiriki, pistaći, pinjoli, lešnici i bademi)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *