VITAMIN CO vitaminu C ste uvek slušali kao o vitaminu koji štiti od prehlade, ali askorbinska kiselina (vitamin C) ne deluje samo na vaš imunološki sistem: čini mnogo više od toga. Na primer, igra veoma važnu ulogu u sintezi kolagena, dragocen je za kožu, pa čak i za krvne sudove i srce.Takođe, jedan je od najmoćnijih antioksidansa koje imate na raspolaganju…

OTKRIJTE ZNAKE NEDOSTATKA VITAMINA C

Ukoliko se često razbolevate i osećate da ste usporeni, ako vam je ten bez sjaja, a epidermis dehidriran – moguće je da imate blagi oblik hipovitaminoze. U zapadnim zemljama je ozbiljan deficit askorbinske kiseline retkost, utoliko pre što je bolest koja ga izaziva – skorbut – nestala. Međutim, većina ljudi danas ne uzima dovoljno vitamina C.

ZAŠTO I KAKO RIZIKUJETE DA VAM VITAMIN C BUDE “NA REZERVI”
Organizam vam ne sintetiše ovaj vitamin. Da biste se dopunili njime, treba da jedete odgovarajuće voće i povrće. Ali ako su namirnice koje kupujete dugo putovale, ili su se čuvale mesecima, moguće je da je količina vitamina C u njima znatno smanjena. Zapravo, svi ovi faktori redukuju sadržaj vitamina, posebno onih rastvorljivih u vodi, poput samog vitamina C, onih što isparavaju u dodiru sa svetlošću, ali i prilikom kuvanja. Nakon četiri-pet sati na otvorenom – hrana gubi više od 50 odsto vitamina. Dovoljno je da date krv na analizu kako biste prekontrolisali vrednosti vitamina C.
Obratite pažnju: ukoliko su vrednosti niže od normalnih, mogli bi biti u pitanju i simptomi anemije (vitamin C igra ulogu u sakupljanju gvožđa), neke infektivne bolesti, ili pak osteoporoze.

PRAVA DOZA VITAMINA C DA VAS ODRŽI MLADIMA
Nedavna istraživanja pokazala su da je vitamin C, u sinergiji s drugim vitaminima, dragocen prvenstveno u preventivnoj medicini. Štiti organizam ojačavajući aktivnosti najvažnijih organa: srca, mozga, kože te endokrinog i imunološkog sistema. Da biste dugo ostali mladi, dovoljno je svakodnevno uzimate dozu četiri-pet puta veću od RDA (pročitajte dole): u slučaju vitamina C – to bi bilo oko 250 mg. Naučni podaci kažu da askorbinska kiselina u ovim dozama ojačava imunološki sistem u borbi s prehladom i gripom te pospešuje i delovanje vakcina, ali i predstavlja odličnu preventivu kad je reč o šlogu i osteoporozi. Takođe, dobra je za mozak i suprotstavLja se delovanju kancerogenih agensa.

SUPLEMENTI VITAMINA C DA, ALI…
U slučaju hipovitaminoze – potrebno je da vam lekar preporuči neki multivitaminski integrator, koji ćete uzimati ujutru. Zapravo, uz druge vitamine, vitamin C vas štiti i od štetnih efekata smoga i aditiva koji se kriju u mnogim industrijskim namirnicama. Ima li kontraindikacija? To je jedna prirodna supstanca, koja ne izaziva kolateralnu štetu. Osim toga, njegov višak eliminiše se preko urina. U svakom slučaju, ne bi ga trebalo uzimati više nego što vam je to propisano.
Za odrasle 80 mg