Vitamine B kompleksa stručnjaci nazivaju čuvarima čovekovog uma i tena, nervnog sistema, muskulnog tonusa i zdrave kože. Ove supstance daju energiju, pomažu varenju, kosi, očima i jetri. U grupu vitamina B kompleksa spadaju B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, hponska kiselina, biotin (H), PABA i inozitol (I), a najviše ih ima u zrnima žitarica, jetri, pivskom kvascu. Svi su rastvorljivi u vodi i gotovo da se ne deponuju u organizmu. Njihovu apsorpciju pomažu vitamini C, E, kalcijum i fosfor, a usporavaju, nekad i totalno onemogućavaju stres,mnogo šećera, kafa, alkohol, pilule za kontracepciju i spavanje, infekcije. Na manjak vitamina B kompleksa ukazuje gubitak apetita, gruba i suva koža, slaba kosa, premor, opstipacija ,akne.

VITAMIN B17

Poslednja istraživanja pokazala su da je rak, kao bolest savremenog čoveka, samo posledica pogrešne ishrane i nedostatka jedne veoma važne supstance u organizmu – vitamina B17. Poznat i pod nazivom Laetril, zvanično je tek 1952. godine prihvaćen kao vitamin, ali je više od dve decenije bio osporavn, najčešće velikih farmaceutskih kompanija za borbu protiv raka. Ova supstanca, tvrde stručnjaci, lako se može sintetizovati iz koštica kajsije, limuna, breskve, jabuke. Stari egipatski spisi beleže daje pre 5.000 godina korišćena smesa mlevenog badema za lečenje tumora na koži. Vitamin B17 je jedan od glavnih izvora hrane Eskima, Indijanaca i plemena Humza sa Himalaja, a stručnjaci tvrde da nam je dnevno potrebno minimum 100 mg ovog vitamina da bismo se zaštitili od kancera. U toku preventive vitaminom B17 treba biti oprezan: badem iz koštice prvo treba sažvakati, a ne gutati, ne srne se jesti više od šest koštica kaj sije u toku jednog sata, odnosno do 70 koštica na dan (optimalno 30-35).

Osim toga, kada se jedu ove koštice ne unosi se šećer iz drugog izvora. Tumori vole šećer, koji je u semenu kajsije okružen cijanidom, pa se dešava da kancer jede šećer, oslobađa se cijanid i truje ga. Ako se uzima tableta laetrila od 500 mg, dozvoljeno je 5-7 koštica kajsije. Seme lana treba uzimati mleveno, jer se celo teško rastvara u crevima, tako da se B17 ne oslobađa. Laneno ulje, pak, ne sadrži B17.

Vitamina B17 ima i u prosu, kukuruzu, lanu, semenkama trešnje, šljive, kruške, nektarine, indijskom orahu, grašku, sočivu, kupini, boraniji, brusnici, jagodi, malini, susamu, žalfiji, ovsenim i heljdinim pahuljicama.

VITAMIN B12

Spada u najsloženije vitamine i igra veoma važnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema, u obnovi tkiva i koštane srži kao i u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Odličan je izvor energije, a delotvoran je u lečenju nervnih poremećaja, prevenciji tumora i anemije. Terapija ovim vitaminom uspešno se koristi kod lečenja steriliteta, a vitamin B12 + vitamin C važi za jednu od antikancerogenih kombinacija. Manjak ove supstance u težim slučajevima može da uzrokuje oštećenje kičmene moždine, a često i anemiju i gubitak težine.

Najviše vitamina B12 ima u džigerici, bubrezima, mleku, mesu, jajima, većini sireva i riba. Dnevne potrebe: 2 mg.