Vitamin-B

Vitamin B tj. kompleks vitamina B grupe čini fantastičnih sedam vitamina čiji se nedostatak najviše odražava na san i na mentalne sposobnosti…
Vitamin-B
Vitamini B – grupe igraju stratešku ulogu u našem organizmu. Ima ih “veličanstvenih sedam”: Bl, B2, B3 ili PP, B5, B6, B9, ili folna kiselina i B12. Unosimo ih u organizam ishranom, a obezbeđuju nam dobro funkcionisanje mnogih organa, među kojima su i nervni i imunološki sistem.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina iz kompleksa B
Uvek osećate umor, ujutru se budite s glavoboljom usled lošeg sna, stalno ste prehladjeni… Na poslu ste neefikasni, ne uspevate da se koncentrišete, često ste napažijivi. Možda vam nedostaje vitamin B? Zapravo, to je mnogo uobičajenije nego što se misli. Da biste otkrili da vam je vitamin B ušao u kritično “crveno” polje, dovoljno je da uradite test.

Zbog čega je naš vitamin B na rezervi
Pre svega, razlog može biti ishrana siromašna voćem, povrćem i žitaricama, što su namirnice bogate vitaminom B. Njegovo skladištenje nije moguće, jer se svakodnevno eliminiše putem urina. Čak i kod osoba koje nikad ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla postoji rizik od nedostatka vitamina B. U određenim uslovima pak – organizmu je potrebna velika količina ovog vitamina, nezavisno od ishrane.
Stres, veoma aktivan život i posao opterećuju organizam i povećavaju njegovu potrebu za vitaminom B.

Kad nam je potrebno više vitamina B

Kad se menjaju godišnja doba u toku nekog oporavka, pa čak i kada se bavite sportom – potreba organizma za vitaminom B raste. Takođe, u trudnoći (ili kad dojite) folna kiselina i B12 igraju veoma važnu ulogu prvi štiti fetus od malformacija (na primer, spina bifida), dok je drugi važan u borbi s anemijom.
Na kraju, veća količina vitamina B potrebna je deci u prvim godinama školovanja, ali i adolescentima u fazi rasta. U svim ovim slučajevima, integracija na bazi kompleksa svih vitamina B garantuje zaštitu a funkcioniše i kao prevencija. Dakle, doprinosi ojačavanju odbrambenog sistema organizma.

Prirodni izvori vitamina B
Raznovrsna ishrana najčešće obezbeđuje dovoljnu količinu vitamina B.Vitamini treba da se uzimaju pre svega iz prirodnih izvora, a to su sve namirnice pripremljene od celog zrna žitarica, zeleno lisnato povrće (izvor folne kiseline), krompir, banane, pasulj, kvasac.Iaako se kvasac koristi u proizvodnji piva, i pivo sadrži određene količine ovog vitamina, zabluda je da se na taj način može uneti vitamin B, jer alkohol smanjuje apsorpciju vitamina B iz creva.Vitamin B12 jedini je vitamin koji se ne može naći u namirnicama biljnog porekla. Njegovi izvori su goveđe meso, jaja, džigerica…

Dnevne potrebe za vitaminima B kompleksa
Vitamin B1 0,8 mg deca do 11 godina; 1,1 mg odrasli; 1,5 mg trudnice.
Vitamin B2 0,8 mg deca do 11 odnosno 14 godina; 1,3 odrasli; 1,6 mg trudnice.
Vitamin B5 3 mg deca do 12 meseci; 4 mg do 12 mg deca, odrasli i stari.
Vitamin B6 1,1 mg za žene; 1,5 mg za muškarce.
Vitamin B9 (folna kiselina): 0,4 mg deca i odrasli; 0,6 mg trudnice; 0,5 mg u toku dojenja.
Vitamin B12 2 mcg odrasli; 2,2 mcg u trudnoći; 2,6 mcg u toku dojenja.

Suplementi na bazi vitamina B-grupe u formi kompresa mogu se mirno i bezbedno uzimati jer ne postoje kontraindikacije niti interakcije s drugim lekovima: ukoliko eventualno uzmete previše vitamina B, izbacićete ga preko urina i znoja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *