Današnja deca jedu više šećera nego ikada pre. Najnovija istraživanja otkrivaju da čak 16 % ukupnog kaloriskog unosa koji deca konzumiraju dolazi iz šećera. S obzirom na to da je najveći dozvoljeni unos do 10 %, možemo pretpostaviti da je upravo to razlog za epidemiju gojaznosti među decom. Veštački zaslađivači nažalost nisu uvek bezbedna opcija. Određene nevladine agencije upozoravaju da deca lako mogu da unesu više od dozvoljene količine ciklamata kroz određene napitke i tako smanje plodnost u kasnijem dobu.
Veštački zasladjivači
Na našu sreću, neki zaslađivači su napravljeni od prirodnih izvora i mogu biti zdrava zamena za šećer. Na taj način oni postaju odlično sredstvo u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa. U nastavku teksta predstavićemo vam 8 vrsta zaslađivača, a vi se sami odlučite koje ćete koristiti.

ACESULFAME K – Poznat pod imenom E950 i koristi se sa aspartamom prilikom pravljenja dijetalnih proizvoda. 130 puta je slađi od šećera, ali nema nimalo kalorija. Istraživanja rađena sa ovom supstancom pokazuju da može prouzrokovati maligne promene kod životinja.
Ukus: ostavlja sladak ukus u ustima bez naknadne gorčine.
Štetnost: nepoznato. Nije urađeno dovoljno istraživanja koja bi mogla da pokažu da je štetan za ljude.

ASPARTAM – 200 puta je slađi od šećera. Koristi se u hiljadama proizvoda, ali se prodaje i u vidu tableta za zaslađivanje.
Trenutno se vode velike debate o njegovoj bezbednosti. U telu aspartam oslobađa aspartnu kiselinu koja deluje kao neurotransmiter i stimuliše nerve.
Istraživači se pribojavaju da bi mogao da “prezasiti” nerve i na taj način počne da ubija moždane ćelije i nervno tkivo.
Neki simptomi koji mogu biti povezani sa aspartamom su glavobolja, mišićni spazam, depersija i anksioznost.
Ukus: ostavlja jak sladak ukus u ustima bez ikakve gorčine.
Štetnost: istraživanja ukazuju na to da bi trebalo da ga izbegavate.

CIKLAMAT Poznat kao E592 i najčešće se koristi za zaslađivanje dijetanih pića. Treba biti vrlo oprezan kada je u pitanju količina ovog proizvoda. Laboratorijska istraživanja na pacovima su pokazala da veće količine utiču negativno na rad testisa.
Ukus: vrlo intenzivan sladak ukus.
Štetnost: morate voditi računa o količini.

FRUKTOZA – Prodaje se u formi belog kristala. Ovo je zapravo vrsta šećera koju možete prirodno naći u voću ili medu. Glavna prednost ovog proizvoda je što ulazi u krv sporo i konstantno i sprečava nagle skokove šećera u krvi.
Ukus: obezbediće vam identičan ukus kao i šećer, ali je za trećinu slađa pa je manja količina potrebna. Može se koristiti u svemu od sokova do kolača.
Štetnost: vrlo je bezbedna.

MOLAZA Dobija se obradom šećera i prodaje se u formi sirupa braon boje. Za razliku od šećera, poprilično je bogata hranljivim materijama naročito kalcijumom. Takođe sadrži i dosta vitamina B grupe, vitamin E, magnezijum, gvožđe i druge minerale.
Ukus: vrlo specifičan. Naročito je pogodna za zaslađivanje žitarica i kolača.
Štetnost: molaza je zaslađivač i vitaminska tableta u isto vreme.

SUKROLAZA – Najnoviji zaslađivač na tržištu. 600 puta je slađi od šećera, ali proizvođači tvrde da ga telo ne apsorbuje pa nema gotovo nikakvu kalorijsku vrednost. Ipak, American Food and Drug agencija tvrdi da se apsorbuje i to u procentu od 10-27 %. Uticaj na zdravlje je nepoznat.
Ukus: beli kristalni puder ima ukus kao šećer samo je mnogo slađi.
Štetnost: treba sačekati nova istraživanja koja bi potvrdila da je bezbedan.

SAHARIN – Jedan od prvih zaslađivača ikada otkrivenih. 300 puta je slađi od šećera, ali nema kalorija. Telo ga apsorbuje ali se izbacuje u nepromenjenom obliku putem bubrega.
Ukus: vrlo sanžan sladak ukus, ali ima malo gorčine.
Štetnost: nema štetno dejstvo na ljudski organizam.

XILITOL Koristi se za zaslađivanje žvakaćih guma prevashodno. Ova supstanca se nalazi u prirodi u voću i povrću. Pomaže zdravlju zuba. Jedna studija otkriva da su deca koja su žvakala žvake sa xilitolom za 40 % manje obolevala od infekcije unutrašnjeg uva.
Ukus: ima oštriji ukus od šećera, ali sadrži 2,4 kalorije po gramu.
Štetnost: nije utvrđena. Konzumiranje xilitola je odličan način da pojedete nešto slatko i pri tom zaštitite zube.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *