uticaj posta na organizamBilo da se praktikuje radi verskih uverenja , manjka vremena za jelo , određenih zdravstvenih razloga , vežbanja psihičke snage , ili da je reč o nekoj specifičnoj vrsti dijete , uskraćivanje hrane može biti fenomenalan način regulisanja celog niza procesa unutar organizma i njihovog dovođenja na optimalne nivoe .

Odnosi se to pre svega na organe varenja i na kardiovaskularni sistem , a istraživanja su pokazala da intermitentni post ima još ceo niz pozitivnih efekata koje ostavlja na ljudsko telo .

Jačanje imunog sistema i detoksikacija organizma , bolja iskorišćenost i povećanje energije , smanjenje efekata alergija , poboljšanje funkcionisanja čula , čišćenje kože , podmlađivanje celog tela i tako dalje , sve su beneficije koje imaju osobe koje primijenjuju post .

Kako se konstantno vrše nova istraživanja , iz dana u dan se pojavljuju i nova otkrića poput onoga da post štiti nervne ćelije i pomaže mozgu da se odupre starenju i povrate funkcije nakon povreda . Na ovaj zaključak je došao dr Mark P. Mattson , šef laboratorije za neurološke nauke pri Nacionalnom institutu za starenje , a testiranja su vršena na miševima .

Iz ugla sportista gledano , važno je naglasiti da čak i rigorozni intermitentni post kakav je slučaj sa muslimanskim , a koji traje od svitanja do zalaska sunca ( što je naročito izazovno tokom dugih letnjih dana ) i koji se izvodi dan za danom ceo jedan mesec , uopšte ne mora imati uticaj na promenu ukupne telesne mase . Ljudsko telo kao savršeni mehanizam se brzo navikne na drugi sistem hranjenja , te se metabolizam usporava potpuno odmarajući tako organizam i izvlačeći sve gore nabrojane beneficije .

Ono što je važno je da se zbog skraćenog vremenskog perioda dozvoljenog unosa hrane i pića treba prilagoditi te pokušati uneti identične količine vode i isti broj kalorija u organizam , kakav bi to bio slučaj da se normalno hranimo tokom celog dana . Dva litra vode su optimalna količina tečnosti koja je potrebna našem telu .

Bodibilderi bi sjajno mogli da iskoriste činjenicu da je uz post moguće sniziti procenat ukupne telesne masti jer je organizam konstantno ” na rezervi ” , a osećaj iscrpljenosti ne treba zavaravati jer je moguće itekako efikasno trenirati i tokom posta . Ipak , zbog dehidratacije se preporučuje tempiranje treninga neposredno pred završetak posta ili tek neka dva sata nakon završetka istog .
post