Kada nam preostane hrane, naročito ako nam je omiljena, volimo je čak i više puta podgrejati.

Međutim, neke vrste hrane su sigurne za jelo nakon podgrevanja dok su druge vrste opasne i mogu napravit problem u organizmu.

Teško je poverovati ali čak i neke inače zdrave vrste hrane, kada se podgreju, predstavljaju opasnost po naš organizam . Ovo je lista 7 namirnica koje nikako ne smeju da se podgevaju:

1.Spanać

Podgrejani spanać nikad ne treba jesti. Jede se  isključivo nakon spremanja. Razlog za to su nitrati koji se nalaze u spanaću. Kada se podgreje, nitrati u spanaću se pretvore u nitrite što ga čini kancerogenim.

podgrevanje hrane

  1. Celer

Celer se uglavnom koristi u supama. Kao i kod spanaća, u celeru se takođe nalaze nitrati koji se nakon podgrevanja pretvaraju u nitrite. Trebalo bi da pojedete svu supu ili da izvadite celer pre podgevanja. Isto pravilo važi i za šargarepu.

  1. Cvekla

Takođe sadrži nitrate i ako se ponovo podgreje može biti opasna po zdravlje organizma.

  1. Krompir

Krompir je veoma koristan jer sadrži mnoge sastojke koji su zdravi. Međutim, svi zdravi sastojci se izgube ako se ova namirnica ne pojede onda kada je pripremljena. Ako ga jedemo drugi dan ili ga podgrejemo, krompir postaje opasan po zdravlje .

  1. Jaja

Podgrejana kuvana i pečena jaja mogu biti smrtonosna za vaš organizam i zato ih nikad ne podgrevajte.

  1. Piletina

Piletina je izuzetno opasna ako se jede dan nakon pripreme. Može dovesti do problema u digestivnom traktu zato što se strukura proteina u jelu menja dan nakon spremanja jela. To je zabrinjavajuće jer u piletini ima mnogo više proteina nego u crvenom mesu. Piletina bi trebalo da se konzumira hladna. Ako baš morate da podgrejete piletinu, uradite to na niskoj temperaturi u dužem vremenskom periodu.

  1. Pečurke

Podgrejane pečurke predstavljaju najveći rizik po zdravlje. Treba ih pojesti onda kada su spremljene ili ih pojesti hladne sledećeg dana. Ako jedete podgrejane pečurke dovodite sebe u opasnost od digestivnih i srčanih problema.

Morate biti pažljivi sa ostacima hrane koje stavljate u rernu ili mikrotalasnu pećnicu. Kako bi izbegli potencijalne zdravstvene probleme, izbegavajte podgrevanje namirnica sa ove liste.