ulje semena groždjaUlje semena grožđa je zeleno-žute ili zlatnožute boje, ima blag ukus i podseća na maslinovo. Najveći proizvođači ovog ulja su Italija, Francuska, Spanija i Argentina. Iako je vekovima poznato u Evropi tek se od 20. veka češće koristi.

Ulje semena grožđa usporava i popavlja oštećenja koja su napravih slobodni radikali, smanjuje rizik od srčanih bolesti i usporava starenje kože.

Ovo ulje je moćan antioksidant, 50 puta jači od vitamina E i 20 puta od vitamina C.

Istraživanja pokazuju da ulje semena grožđa može da zaštiti kožu od štetnog izlaganja suncu, da poboljša savidjivost zglobova, arterija i tkiva i pospeši cirkulaciju.

Nedavno istraživanje je pokazalo da se kod onih koji su mesec dana upotrebljavali ulje semena groždja za 15% povećan nivo dobrog holesterola, dok su loš holesterol i pritisak bili značajno niži. Ovo ulje, takođe, pospešuje prohodnost arterija.

Ovo ulje smanjuje nekancerogene ciste u dojkama koje se javljaju kod jedne od pet žena u premenopauzi.

Ulje semena grožđa pomaže da se smanje varikozne vene (zadebljale, krivudave i sa tipičnim čvorima), pospešuje teksturu i daje mekoću koži i tenu.

Ovo ulje pomaže u prevenciji artritisa, a onima koji boluju od ove bolesti smanjuje upalu i bol.

Ulje semena grožđa jača vid jer pospešuje cirkulaciju u malim krvnim sudovima u oku.

Ovo ulje blokira enzime koji proizvode histamine, prirodne supstance koje deluju kao okidač za alergije.

Stručnjaci preporučuju da se počne sa 1 kašičicom ulja dnevno, a da se posle 10 dana smanji doza na 1/2 kašičice.

Ulje semena grozda je idealan sastojak u kozmetičkim proizvodima koji regeneriše kožu, a posebno predeo oko očiju i na mestima gde su se pojavile strije. Koristi se i u preparatima za negu kose, balsamima za usne i kremama za ruke.

Ulje semena grožđa trebalo bi da se čuva na hladnom i tamnom mestu (najbolje u frižideru).Jedna kašika ulja semena groždja sadrži oko 120 kalorija.

Ulje semena groždja koristi se u kulinarstvu za prelive za salate, marinade, prženje, pečenje… Može da se koristi i na visokim temperaturama (do 250 stepeni).Napravite preliv za salatu od ulja semena grožđa, belog luka, ružmarina ili drugih začina i začinskih biljaka.

Salata
300 g grožđa
1 manja glavica zelene salate
400 g pečuraka
1 glavica crnog luka
2 kašike vinskog sirćeta
2 kašike ulja semena grožđa
biber, so

Oljuštite zrna grožđa i bacite semenke a zelenu salatu iseckajte na trake. Dodajte iceckane pečurke, seckani crni luk, sirce, posolite i pobiberite, prelijte uljem i dobro izmešajte.

Ćufte od kelja

400 g kelja
250 g sojinih ljuspica
2 kašike integralnog pir inča
2 jaja
1 kašika suvog grožđa
beli luk, peršun, muskatni oraščić
1 kašika pšeničnih klica
biber, so
ulje semena grožđa

Listove kelja skuvajte u slanoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Pomešajte sa prethodno potopljenim sojinim ljuspicama, skuvanim pirinčem i ostalim sastojcima. Ostavite da odstoji 20 minuta, napravite ćufte, pržite ih na ulju semena grožđa i ocedite na kuhinjskom papiru.