bundevino uljeBundevu, koju je Kristifor Kolumbo doneo iz Amerike, Evropljani su prvo koristili kao stočnu hranu.Kasnije su iz semena bundeve počeli da cede ulje.

Upotrebljavali su ga za pripremanje hrane i u medicinske svrhe, za kreme i lekovite balsame. Koliko je ulje semena bundeve na ceni ukazuje podatak da se danas u Austriji ceni isto kao tartufi u Francuskoj, ili masline u Italiji. U Austriji se ovo ulje uobičajeno pravi od semena posebne vrste bundeve (Cucurbita Pepo Convarietas Citrullinina -Varietas Stvriaca). Ta vrsta ima žuto-zelenu koru, žuto-narandžasto meso i tamno zelene semenke bez spoljašnje opne, što omogućava lakše cedjenje. Dobijeno ulje je tamno zeleno sa crvenkastim prelivom i ima prepoznatljiv ukus.

Najbolje je da se ovo ulje semena bundeve termički ne obradjuje jer je maksimalna temperatura koju podnosi 100 stepeni Celzijusa.Iako se retko užegne trebalo bi da se čuva u frižideru.

Ulje semena bundeve sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C, D, E, K, kao i minerale (kalcijum, magnezijum, kalijum, cink…)

Sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogato je biljnim proteinima.

Ulje semena bundeve bogato je omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože i bolju funkciju mozga.

Nedavna istraživanja potvrdila su da ovo ulje reguliše nivo holesterola, preventivno deluje u slučaju bolesti bešike i prostate i pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva.
Neka istraživanja su pokazala da ulje semena bundeve može da smanji rizik da se formiraju neke vrste kamena u bubrezima.

U nemačkoj narodnoj medicini se ulje semena bundeve koristi kao lek protiv parazita, posebno protiv pantljičare.

RECEPTI

Gulaš
1 kg junećeg mesa
400 g crnog luka
1 kg krompira
2 dl ulja semena bundeve
2 dl crnog vina
1 dl koncentrata paradajza
2 kašike suvog biljnog začina
2 kašike aleve paprike
1 list lovora
vezica peršuna
biber, so

Izdinstajte komadiće junećeg mesa sa isečenim crnim lukom na 1 dl ulja od semena bundeve i malo vode. Dodajte kašiku bibera u zrnu i lovor i poklopite. Kad meso omekša, dodajte tucanu papriku, paradajz, vino, sveže mleveni biber, suvi biljni začin i, po potrebi, so. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne i servirajte s kuvanim krompirom prelivenim ostatkom ulja semena bundeve, mlevenim biberom i peršunovim lišćem.

Mešana salata
200-300 g bundeve
1 koren celera
1 kisela jabuka
1 koren peršuna
1 koren paškanata
3 šargarepe
peršunovo lišće
šaka oraha ili pistaća
2 dl kisele pavlake
1 čaša jogurta
2 kašike bundevinog ulja
jabukovo sirce
biber, so
Povrće izrendajte, začinite, dobro promešajte i pospite seckanim orasima ih pistaćima i peršunom.

Podmazivanje zglobova i efekti esencijalnih masnih kiselina te sadržaja antioksidanasa su verovatno razlog što je ulje semena bundeve pronašalo upotrebu kod obolelih od artritisa.Te iste hranljive materije će takođe smanjiti ukupni sadržaj holesterola u krvi, sniziti nivo LDL ( lošeg holesterola ) i povećati nivo HDL ( dobar holesterol ).Antioksidansi u oblicima vitamina A i E su takođe korisni u održavanju zdravlja kože .
Esencijalne masne kiseline , bogat sadržaj i antioksidansa i sinergistički efekti drugih manjih komponenti su verovatno razlog što ljudi uočavaju da ulje od semena bundeve pozitivno utiče na zdravlje.

Koliko ulja se dnevno sme uzeti
Osim ukoliko nije drugačije propisano: ulje semena bundeve može se koristiti kao zdravo kulinarsko ulje ili se može uzeti kao izvor esencijalnih masnih kiselina sa dozom od 1-2 kašike dnevno.Ne postoje nikakvi negativni efekti.
Bundevino ulje kao lek
Ulje i smenke bundeve lekovitost