Poznato je od davnina da ulja nekih biljaka blagotvorno utiču na zdravlje i na lepotu. Da, između ostalog, jačaju ćelijske membrane, čiste krvne sudove, snižavaju nivo lošeg holesterola, ali i pomažu da koža i kosa lepše i zdravije izgledaju.

Ulje origana

Ovo ulje se spravlja od divljeg origana (ne od pitomog koji se koriš kao začin) i izuzetan je antioksidans. Glavni aktivni sastojak ulja divljeg origana je karvakrol koji deluje protiv virusa, bakterija, gljivica, parazita… U prilog tome podatak da su istraživanja potvrdila da ovo ulje ehminiše gljivicu kandidu, bakteriju ešerihiju koli, salmonelu, stafilokoke i više od 20 drugih bakterija. Pomaže u slučaju alergije, polenske groznice, bronhitisa, kašlja, cistične fibroze, emfizema, plućnih problema koji se javljaju ako je u okolini velika koncentracija prašine, nazalnih polipa, upale pluća, sinusa i krajnika, la-ringitisa i tuberkuloze.

Ulje crnog kima ili kumina

Semenke crnog kima ili kumina vekovima su narodni lekari upotrebljavali da izleče upale, nadutost i druge stomačne probleme, plućne bolesti, žuticu i depresiju. Zbog toga ne čudi što u drevnim zapisima piše da kim leči sve, osim smrti! I novija istraživanja su potvrdila brojne lekovite osobine crnog kima – da pospešuje proizvodnju antitela koji zdrave ćehje štite od oštećenja i uništavaju ćelije tumora, pomaže u lečenju bolesti pluća i kože, astmu, a kada je reč o ženskim bolestima da reguliše menstruaciju, smiruje grčeve materice i olakšava porođajne bolove.

Zbog izuzetnog sastava (sadrži više od 100 aktivnih sastojaka) ulje crnog kima ili kumina blagotvorno deluje na izbacivanje mokraće, imuni lecenju astme,
sistem i cirkulaciju. Pomaže lečenju astme i alergije,bronhitisa, hroničnog kašlja i emfizema. bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijazu). „Udruženo” sa drugim sredstvima pomaže u lečenju migrene, pospešuje lučenje žuči i deluje antibakterijski.

Ulje koštica kajsije

Koristi se u slučaju simptoma astme i kao prevencija tumora, a s obzirom na to da deluje protiv upala ulje koštice kajsije može da se upotrebljava ako pacijent ima kožne probleme kao što su ekcemi, dermatitis i akne. Ovo ulje blagotvorno deluje i u slučaju suve i starije kože i jača folikule kose jer obiluje prirodnim vitaminima (A i E), hnolnom i drugim esencijalnim masnim kiselinama, mineralima i drugim hranljivim sastojcima bitnim za kožu. Važno je da se zna da se dobro apsorbuje u koži, ne ostavlja tragove, nema osećaja masnoće, ne prouzrokuje alergijske reakcije čak i na najosetljivijoj koži (koristi se i u proizvodima za bebe). Moderna istraživanja ukazuju da ovo ulje obiluje vitaminom B17 koji se koristi kao pomoćno lekovito sredstvo u terapiji tumora.