Čudotvorna dejstva ulja od biljaka fenela, muskatnog oraha, semena divlje šargare pepoznata su još od drevnih vremena. Narodni lekari preporučuju ih i danas za lečenje mnogih bolesti, ali i za pojačanje seksualne aktivnosti, balansiranje hormona, kao i za povećanje ženskog poprsja. Istraživanja su pokazala da neka ulja mogu da budu i pouzdano kontraceptivno sredstvo.

Ulje od muskatnog oraha

Još su stari Grci i Rimljani ovo ulje koristili kao efikasan tonik za bolju funkciju mozga i protiv mentalnog umora i stresa Od tog vremena do danas jači pol ga je uzimao za pojačanje seksualne aktivnosti. Potvrđeno je i da povećava cirkulaciju a u slučaju intelektualnih napora omogućava bolju koncentraciju. Pomaže u lečenju abdominalnog bola i upala. Ovo ulje daje energiju i snagu telu, podstiče rad kardiovaskularnog sistema, a pomaže u slučaju anksioznosti i depresije. Cesto se koristi u homeopatiji. Ukoliko imate bolove u mišićima i zglobovima ulje muskatnog oraha će vam pomoći. Odličan je sedativ i umanjuje bol. Korisno je za predmenstrualne i menstrualne bolove žena i regulisanje ciklusa. Treba znati daje ovo ulje važan sastojak u mnogim sirupima za kašalj, te se preporučuje za ublažavanje prehlada. Nadalje, poznat je i kao izvrstan detoksikator jetre, a utiče i na rastvaranje bubrežnih kamenaca.

Ulje fenela

Fenel je bila izuzetno popularna biljka u drevnoj Kinijer su uz njenu pomoć muškarci bili snažni i hrabri. Narodni lekari danas je koriste za probavne smetnje, kao što su nadutost, zatvor, kolike, mučnina, dijareja, anoreksija, dispepsija i štucanje, a nezaobilazna je za toniranje slezine i jetre. Preporučuje se i za gojazne , jer daje osećaj sitosti. Ovo ulje ima diuretski učinak koji pomaže u otklanjanju celulita. Tradicionalno, uzima se za podsticanje proizvodnje estrogena i balansiranje hormona. Jedno od novijih istraživanja govori da ovo ulje povećava grudi žena i pomaže u proizvodnji mleka, a zbog aktivnog učešća u proizvodnji hormona estrogena. Po tom verovanju, ulje fenela može da bude prirodna alternativa estetskim intervencijama, jer se njime otklanjaju i bore.

Ulje semena divlje šargarepe

Ovo esencijalno ulje se najviše koristi kao detoksikator jetre, a pomaže i u borbi protiv žutice. Cisti digestivni sistem i telo u celini. Veoma je korisno u slučaju artritisa, edema, reumatizma i akumulacije toksina u mišićima i zglobovima. Takode, ojačava mukusne membrane u nosu, grlu i plućima, a pomaže i ako imate bronhitis i grip. Pojačava izlučivanje fluida iz tela i leci anoreksiju. Ulje divlje šargarepe sadrži karotin i vitamin A, što je dobro za kosu, desni, zube kao i za vid. Deluje kao potpuno prirodno kontraceptivno sredstvo, a može preventivno da vas zaštiti od molekularne degeneracije, seksualne slabosti, slabe probave, nekih oblika kancera. Može pomoći izlečenju infekcija na koži, rana, a efikasno je i za infekcije grla, usta, debelog creva, želuca, i mokraćnih kanala.