Od davnina poznata kao eliksiri mladosti i lepote, ulja koja se dobijaju od pšeničnih klica, divlje žalfije i peršuna su, takođe, i veoma moćni prirodni lekovi. Osim što smanjuju holesterol, sprečavaju arte-rosklerozu, smiruju nervozu, stres, teraju nesanicu, pomažu u slučaju bolova od artritisa, reumatizma i gihta, koriste se i u kozmetičke svrhe.

Ulje divlje žalfije

Dobija se ekstrakcijom biljke Salvia sclarea u narodu poznate pod nazivom – „čisto kao oko”. Nastaje destilacijom na pari iz latica i lišća, ima slatkast miris. Esencijalno ulje žalfije blagotvorno deluje na nervni sistem, posebno u slučaju depresije, stresa, nesanice i duboko ukorenjenih tenzija. Pomaže i u slučaju menstrualnih tegoba, jer redukuje osećaj iritacije, glavobolje i vrtoglavice. Smanjuje bol u mišićima, reguliše digestivne probleme kao i probleme sa bubrezima. Najveća doborobit ovog ulja leži u njegovoj sposobnosti da umiri i poboljša raspoloženje. Ulje od divlje žalfije je bogato omega 3 nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A i B, a sadrži i Q10. Ovo ulje ima antioksidativno, antibakterijsko i antiupalno dejstvo.

Ulje pšeničnih klica

Iz klica koje se nalaze u zrnu pšenice dobija se veoma hranjivo biljno ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama (do 60 odsto). Samo nerafinisano i hladno ceđeno ulje zadržava sve vredne sastojke i može da se koristiti kao dodatak ishrani i u kozmetičke svrhe. Kao najjači prirodni koncentrat antioksidativnog vitamina E, ulje pšeničnih klica smanjuje nivo holesterola i preporučuje se u prevenciji arteroskleroze. Blagotvorno deluje i na kožu, dubinski je hrani i regeneriše i usporava stvaranje bora. Ulje pšeničnih klica koristi se u lečenju upalnih kožnih bolesti, psorijaze, ekcema, opekotina i ozleda, kao i za tretiranje ožiljaka.

Ulje peršuna

Primena peršuna u lečenju ima dugu tradiciju u našem narodu. Čaj od peršuna izaziva pojačano lučenje tečnosti iz organizma i uspešno se koristi u terapiji poremecaja urinarnog trakta. Peršun je bogat vitaminom K, beta karotenom,vitaminom C, gvožđem i folnom kiselinom. Ulje peršuna zadržalo je sve blagotvorne karakteristike biljke i pomaže da se krv oslobodi krvi od toksina. Ulje peršuna stimuliše cirkulaciju, zagreva telo, olakšava bolove u slučaju artritisa, reumatizma i gihta. Američki naučnici su još pre dve decenije objavili da ulje peršuna pomaže u terapiji kancera pluća i stomaka.