ulje ajkuline jetreMoćna ajkula u jetri krije još moćniju supstancu čije su lekovito svojstvo potvrdili i vekovi, i nauka. Reč je o ulju iz ajkuline jetre visoko nezasićenom hidrokarbonu koji se nalazi i u ljudskim epidermalnim masnoćama i lipidima i ponaša se kao prirodni omekšivač i mazivo za naše telo.

Između 11 i 13 % ove prirodne supstance iz ulja ajkuline jetre je u epidermalnim mastima i cak 55 % u lipidima odraslog čoveka. Luči se iz lojne žlezde da deluje na kožu kao prirodna krema i čuva je od sušenja, iritacije, prljavštine, bakterija i infekcija.

Lekovita supstanca koja se dobija iz ajkusa – ulje ajkuline jetre neophodna je, pre svega, za razvoj zdrave ćelije. Jedna jedina oštećena ćelija može da izazove i najteža oboljenja srca i krvih sudova, dijabetes, leukemiju, moždani udar, pa i kancer. Na to su posebno osetljivi mladi, iznemogli i već bolesni.
Slobodni radi kali napadaju i ćelije kože, ubrzavajući njeno starenje i bore i ozbiljna oštećenja izazvana najčešće UV zračenjem. Najvažnija blagodet ulja iz ajkuline jetre je to što se ponaša kao štit koji brani ćelije, kako njihove membrane tako i jezgro. Njegovo antikancerogeno dejstvo već je i naučno dokazano.

Prvu zdravstvenu primenu sproveo je dr Keijiro Kogami davne 1935. godine, kada je u Japanu besnela tuberkuloza. Obolele je lečio injekcijama koje su sadržavale ulje ajkuline jetre, a koji ima jako baktericidno dejstvo, snabdeva ćelije kiseonikom, podmlađuje ih, pokrećući i sprečavajući njihovu mutaciju. Smatra se da bez hrane možemo preživeti nedeljama, bez vode danima, a bez kiseonika jedva par minuta.

Ulje ajkuline jetre sadrži čist dobar holesterol (HDL), važan za srčane bolesnike koji moraju da smanje nivo lipada slobodnih radikala. HDL holesterol najvažniji je za proizvodnju adrenalina, kao polnih hormona za oba pola, pa se njenom upotrebom poboljšava i seksualna vitalnost.

Vredan sastojak ulja iz jetre ajkule proizvodi i ljudski organizam, najintezivnije do 20. godine (gde se krije tajna lepog tena mladih). Posle 25. proizvodnja mu se se postepeno smanjuje, a prvi znak je suva i izborana koža. Nalazi se u potkožnoj i trbušnoj masti, koži, zidovima arterija, koštanim mišićima,vezivnom tkivu, endokrinim žlezdama,limfnim čvorovima, slezini, jetri, srčanom mišiću, debelom crevu i malom mozgu. Služi i kao dvojnik holesterola i polnih hormona, što igra glavnu ulogu u održavanju ljudskog organizma.
U telu se sintetizuje iz sirćetne kiseline, osnovne supstance za biosintezu lipida. Odgovoran je i za proizvodnju žučne kiseline, koja pomaže varenje masti u crevima. Holesterol dalje deluje kao izolator koji obuhvata nerve, pomažući im da normalno prenose nervne impulse.

Istraživanja su dokazala da lekovite supstance iz ulja ajkuline jetre prodiru kroz pore direktno do ćelija za 60 sekundi, snabdevajući ih kiseonikom, najneophodnim za njihovo zdravlje. Zbog finih čestica, ćelije kože lako apsorbuju ovu supstancu.
Lakom apsorpcijom unose se i hranljivi sastojci u kožu, aktiviraju i podmlađuju ćelije koje tada lako prihvataju kiseonik. Gotovo iste reakcije ispoljavaju se i kod posekotina, smrzavanja, ožiljaka, jakih bolova.
Prepručuje se masaža uljem iz ajkuline jetre celog tela, zbog bolje cirkulacije, protiv ispucale, suve i grube kože, kod psorijaze, ukočenosti i zamora, hemorioda, ispucalih usana, posle brijanja, osipa od pelena…
Takodje kod oralne upotrebe ulja iz ajkuline jetre povećava se nivo dobrog holesterola,brane ćelije od napada slobodnih radikala,vrši se detoksikacija i zanačajno poboljašava stanje kod kod kardiovaskularnih i koronarnih oboljenja.