trigliceridi ishrana

Trigliceridi—Prvi sused holesterola—ishrana
Kao i holesterol i trigliceridi su supstance slične mastima i nalaze se u krvi. Povećanje nivoa triglicerida, slično holesterolu, povećava opasnost od srčanih oboljenja i to ozbiljnije. Obično su povišeni trigliceridi praćeni sa niskim nivoom HDL holesterola, koji je poznat kao ”dobar” za srce. Iz tih razloga potrebno je kontrolisati nivo triglicerida, ukupnog holesterola i posebno ”lošeg” — i ”dobrog” LDL holesterola…
trigliceridi ishrana
Pošto se nivo triglicerida posle obroka sa mesom podiže i taj se nivo zadržava sledećih nekoliko sati, to se savetuje da se na 8 sati pre ispitivanja ne jede. Na primer, ako dobro doručkujete pre ispitivanja rezultat će pokazati čak za 20% viši nivo triglicerida, u odnosu na stvarni.

Dr Jakobson, ekspert za srce, ustanovio je da hrana ne samo što utiče na nivo triglicerida, već da nivo ide naniže srazmerno količini ribe koju jedemo. Ovaj fenomen je ispitivan u više zemalja. Dr O. Kokop iz Londona ispitivao je nivo triglicerida kod plemena u Istočnoj Africi i došao do zaključka da je nivo za 30% niži kod onih koji konzumiraju puno ribe. Prema njemu najveći efekat na sniženje triglicerida ima ”Omega-3”, masna kiselina koja se nalazi u ribama i ribljem ulju.
Povezani tekstovi-Kako smanjiti trigliceride prirodnim putem

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *