tresnje kalorije vitamini

Ovo lepo voće je veoma bogato vitaminima i mineralnim solima. U njima ima fosfora, natrijuma, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, hlora, sumpora, gvožđa, bakra, mangana i kobalta! Njen šećer, sastavljen od levuloze, odgovara čak i dijabetičarima. Njeno diuretsko dejstvo čini je odličnim sredstvom za drenažu (pročišćavanje) bubrega i organa za varenje… Dakle, jedite trešnje! One čak i podmlađuju zahvaljujući svom vitaminu A!
tresnje kalorije vitamini
Trešnje kalorije na 100 grama
Trešnje zavisno od vrste i slatkoće sadrže od 55 do 63 kalorije trebalo bi vam oko 4 kg trešanja da upotpunite dnevne potrebe za kalorijama dakle one spadaju u niskokalorijsko voće.

Ugljeni hidrati 16.1 g 12% dnevnih potreba
Proteini 1.06 g 2% dnevnih potreba
Dijetalna vlakna 2.1 g 5.5% dnevnih potreba

Trešnje vitamini na 100 grama
Vitamin C   7 mg 11% dnevnih potreba
Vitamin A   640IU 21% d. potreba
Vitamin E   0.07 mg 0.5% d. potreba
Vitamin K   2.1 mcg 2%
Vitamin B2    0.027 mg 2%
Vitamin B3    0.154 mg 1%
Vitamin B6     0.049 mg 4%

Trešnje minerali na 100 grama
Kalcijum    13 mg 1.3% dnevnih potreba
Bakar     0.060 mg 7% d. potreba
Gvoždje   0.36 mg 4.5%
Magnezijum   11 mg 3%
Mangan   0.070 mg 3%
Fosfor   21 mg 3%
Cink   0.07 mg 0.5%

Trešnje su veoma nisko kalorijsko voće, ali su bogat izvor hranljivih materija, vitamina i minerala.

Plodovi trešnje su pigmentima bogati plodovi. Ovi pigmenti, u su stvari, flavonoid polifenolnia jedinjenja poznata kao antocijana glikozida.Ovi crveni, ljubičasti ili plavi pigmente nalaze se u više voća i povrća, posebno koncentrisani u njihovoj koži,a imaju moćna antioksidantska svojstva.

Istraživanja takođe ukazuju da su antioksidantna jedinjenja u trešnjama pomažu ljudskom telu da se bori protiv raka, starenja i neuroloških oboljenja i dijabetesa.

Trešnje su veoma bogate antioksidantom melatoninom. Melatonin može da pređe krvno-moždanu barijeru i lako proizvodi umirujuće dejstvo na neurone u mozgu, smiruje nervni sistem ,razdražljivost i pomaže da se oslobodite nervoze, nesanica i glavobolja.

Dalje, oni su takođe dobar izvor minerala kao što su kalijum, gvožđe, cink, bakar i mangan. Kalijum je važan za zdravlje srca i važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja reguliše krvni pritisak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *